Srbija

15.12.2021. 12:27

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Do kraja decembra još 250 miliona evra za uvoz energenata

NIS, Srbijagas i EPS zajedno su, od oktobra do sada, neto kupili više od pola milijarde evra deviznih sredstava za uvoz energenata, a do kraja decembra treba, treba da kupe još 250 miliona evra rekla je guvernerka Narodne banke Srbije (...

Foto: Pixabay

Srbija

15.12.2021. 12:27

NIS, Srbijagas i EPS su ukupno, od oktobra do sada, neto kupili više od pola milijarde evra deviznih sredstava za uvoz energenata, a do kraja decembra treba, treba da kupe još 250 miliona evra, rekla je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

„Mogu da kažem da će kurs, kao stabilno sidro, bez obzira na ovakve potrebe, ostati stabilan i da nijedan korisnik, odnosno klijent, preduzeće, nije ostao uskraćen ni od svoje banke, ni na međubankarskom deviznom tržištu za devize, ako je trebalo da uveze repromaterijal, da isplati ostvarenu dobit ili da izvrši bilo koju obavezu u devizama“, kazala je Tabaković na sednici Vlade na kojoj je razmatrana aktuelna energetska situacija.

Istakla je da je Srbija u ovoj godini još uvek neto kupac deviza, dodajući da je NBS kupila 1,555 milijardi evra, a prodala 830 miliona.

Tabaković je ukazala da Srbija ima neto na raspolaganju 725 miliona evra kupljenih u ovoj godini i dodala da je reč o deviznim sredstvima na transakcionim računima, bez zlata čije su rezerve više od 37 tona i čija vrednost, kako ona kaže, raste zbog rasta dolara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.