Svet

15.12.2021. 15:00

CNN

Autor: Nova Ekonomija

Nova Trampova medijska kompanija već vredi deset milijardi dolara?

Novi medijski poduhvat Donalda trampa, nekadašnjeg predsednika SAD, nema nema poznati prihod ili proizvod a procenjuje se na 10 milijardi dolara.Trump Media & Technology Group (TMTG) je objavila prošle nedelje prezentaciju od 38...

Foto:Pexels

Svet

15.12.2021. 15:00

Novi medijski poduhvat Donalda Trampa, nekadašnjeg predsednika SAD, još uvek nema prihode ili predstavljen proizvod, ali se njena vrednost već procenjuje se na deset milijardi dolara, piše Renaissance Capital, a prenosi CNN.

Trump Media & Technology Group (TMTG) je objavila prošle nedelje prezentaciju od 38 slajdova za investitore.

Novi izvršni direktor TMTG-a, republikanski kongresmen Devin Nunjez, nema poslovnog iskustva u tehnologiji ili društvenim medijima. A federalni regulatori istražuju poslovanje kako bi medijski poduhvat približili javnosti.

Istovremeno je otkriven da će TMTG pre izlaska na berzu doći do spajanja sa Digital World Acquisition, koja predstavlja vrstu kompanije poznate kao SPAC (Special Purpose Acquisition Company). Najprostije rečeno,  to su firme sa blanko čekovima koje postoje samo da bi pronašle odgovarajuće partnere za spajanje, odnosno za otkup postojećih biznisa. 

SPAC-ovi su postali veoma popularni na njujorškoj berzi, izmđu ostalog jer mogu da uštede novac i vreme u poređenju sa tradicionalnim izlaskom na berzu. Poznate ličnosti, kao što su košarkaš Šakil O’Nil uključile su se u ulaganja u SPAC-ove, što je navelo nadzorna tela da upozore građane u njih ne ulažu „samo zato što su to uradile javne ličnosti“.

Akcije Digital Wolrd su skočile za 1.657 odsto u danima nakon objavljenog dogovora, ali su se na kraju investitori ipak povukli.  

Na osnovu zaključne cene Digital World-a u ponedeljak od 50,49 dolara, SPAC dogovor podrazumeva procenu TMTG-a na oko 10,5 milijardi dolara, prema Renaissance Capitalu, koji pruža ETF-ove (vrste hartija od vrednosti) fokusirane na incijalne javne ponude (IPO). 

„Čini se da je veliki deo procene zasnovan na imenu i ličnoj popularnosti Donalda Trampa. To nije dobar razlog za investiranje“, rekao je Metju Kenedi, viši strateg za IPO tržište u Renaissance Capital-u.

U prezentaciji je navedeno da će planirana aplikacija za striming, TMTG+, do 2025. godine imati 40 miliona ukupnih pretplatnika sa prosečnom pretplatom od 9 dolara po korisniku, koliko iznosi i minimalna pretplata za Netfliks u Sjedinjenim Državama. 

Digital World je naveo da počektom novembra primio zahtev za dokumente i informacije od Komisije za hartije od vrednosti. Između ostalog, u zahtevu je tražena dokumente i komunikacije između Digital World-a i Trampove medijske kompanije.

Još uvek je nepoznata Trampova uloga u sporazumu SPAC. U dokumentaciji nije jasno navedena uloga bivšeg predsenika, sem što se navodi kao kao predsednika TMTG-a.

S obzirom na to da je TMTG postigao dogovor o izlasku na berzu bez izvršnog direktora i kasnijim imenovanjem osobe bez iskustva u tehnologiji ili medijima, predstavlja još jednu vrstu rizika ove kompanije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.