Srbija

22.12.2021. 11:21

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Počeo da radi Open Data hab

Puštanje  u rad prvog Open Data Haba ima za cilj umrežavanje svih pojedinaca, organizacija, institucija državne uprave, gradova i opština kako bi se omogućio još bolji razvoj servisa, usluga elektronske uprave i inicijati...

Foto:Promo

Srbija

22.12.2021. 11:21

Puštanje  u rad prvog Open Data Haba ima za cilj umrežavanje svih pojedinaca, organizacija, institucija državne uprave, gradova i opština kako bi se omogućio još bolji razvoj servisa, usluga elektronske uprave i inicijativa koji se baziraju na upotrebi otvorenih podataka.

Prema procenama na nivou Evropske Unije tržište otvorenih podataka vredeti između između 200 i 334 milijarde evra i da će generisati između 1 i 2 miliona novih radnih mesta.

Iste procene govore da su do sada građani EU uštedeli 27 miliona sati u javnom prevozu zahvaljujući otvorenim podacima koji omogućavaju brojne aplikacije i na taj način građanima omogućavaju lakše i brže kretanje po gradu.

„Verujemo da će Open Data Hub doprineti razvoju novih korisnih servisa i inicijativa baziranih na otvorenim podacima koje će poboljšati svakodnevni život građana“, kazala je Jelena Ružičić, rukovodilac sektora za kompetetivnu digitalnu upravu u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Rekonstrukcijom zgrade Ložionica Hab je dobio svoj matični prostor kako bismo sve talente i mlade inovatore okupili pod jednim krovom, dodao je Mihailo Jovanović direktor Кancelarije za IT i eUpravu.

Open Data Hub je pokrenut u okviru projekta „Otvoreni podaci za održivi razvoj“, koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Кancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu (ITE), a uz podršku Vlade Ujedinjenog Кraljevstva.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.