Vesti iz zemlje

22.12.2021. 14:37

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

EPS radi studiju kako bi iskopavanje uglja bilo efikasnije

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) je raspisalo javnu nabavku za izradu studije opravdanosti za program praćenja i unapređenja efikasnosti na površinskim kopovima uglja EPS-a, odnosno ograncima "Kolubara" i "Kostolac".  Si...

Foto: Wikimedia - Ванилица

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) je raspisalo javnu nabavku za izradu studije opravdanosti za program praćenja i unapređenja efikasnosti na površinskim kopovima uglja EPS-a, odnosno ograncima „Kolubara“ i „Kostolac„. 

Sistemske greške plaćamo skupim uvozom struje

Studija se odnosi na uvođenje sistema energetskog menadžmeta koji bi trebalo da omogući praćenje primarne energije u različitim proizvodnim jedinicama i sektorima u okviru EPS-a. 

To bi omogućilo i prepoznavanje gubitaka i praćenje potrošnje u realnom vremenu, kako bi moglo da se reaguje u sektoru u kome je došlo do poremećaja.

Vučić: Srbija ne može da izbaci ugalj, kineski investitori prave „zeleno“ okruženje

Studija bi trebalo da obuhvata i idejni projekat realizacije.

Izradom studije se stiču uslovi za primenu potpune usaglašenosti sa sektorskim standardima kao i sa Zakonom o efikasnom korišćenju energije.

Ona obuhvata sticanje uslova za detaljni energetski pregled, formiranje indikatora energetske efikasnosti, prikupljanje i analizu podataka i uporednu statistiku.

Takođe, odnosi se i na operativno upravljanje energijom, poslovno planiranje proizvodnje i organizacije procesa proizvodnje održavanja i upravljanja i racionalno upravljanje energijom.

TOP 5 v.d. direktora u javnim preduzećima (VIDEO)

Cilj izrade studije je implementiranje energetskih standarda, što je značajno pre svega zbog uticaja na životnu sredinu u pogledu smanjenja potrošnje enegije i povećanja energetske efikasnoti, piše u tenderskoj specifikaciji.

Takođe, uvođenje standarda trebalo bi da utiče i na način korišćenja energije, sigurnost stalnog snabdevanja energijom i energentima. 

Indirekti efekti bi bili i smanjenje troškova za osiguranje i održavanja, veća motivisanost radnika i bolji uslovi rada, dodaje se.

Ugalj predstavlja najznačajniji energetski potencijal u Srbiji i čini 84 odsto energetski rezervi, piše u tenderskoj dokumentaciji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.