Svet

23.12.2021. 12:42

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

P&G povukla proizvode zbog kancerogenih materija

Prokter i Gembl (Procter & Gamble Company/P&G) povukla je svoje proizvode suvi balzam u spreju i suvi šampon u spreju  marki Pantene, Aussie, Herbal Essences, Waterless, Old Spice i Hair food zbog prisustva benzena u spreju, koji ...

Foto:P&G

Svet

23.12.2021. 12:42

Prokter i Gembl (Procter & Gamble Company/P&G) povukla je svoje proizvode suvi balzam u spreju i suvi šampon u spreju  marki Pantene, Aussie, Herbal Essences, Waterless, Old Spice i Hair food zbog prisustva benzena u spreju, koji je kancerogen. 

Ceo spisak sa brojem serijske proizvodnje možete pogledati ovde.

Ne bi se očekivalo da će dnevna izloženost detektovanom nivou benzena izazvati štetne zdravstvene posledice. Iako ne koriste benzen, pregledima kompanija je utvdila da “neočekivani nivoi benzena potiču iz pogonskog goriva koje prska proizvod iz limenke.”

U saopštenju se navodi da ostali proizvodi koji nisu obuhvaćeni opozivom, mogu da se koriste, uključujući i porizvodi sa spiska ali sa drugim proizvodnim kodovima.

U regionalnom i nacionalnom predstavništvu nisu odgovorili na upite da li se te serije proizvoda stigle i u Srbiju.

Džonson i Džonson i bivša Rio Tintova firma ćutali o kancerogenom puderu?

“Potrošači treba da prestanu da koriste i na odgovarajući način odbace zahvaćene proizvode suvi balzam u spreju i suvi šampon u spreju. Povučeni proizvodi distribuirani su širom zemlje u Sjedinjenim Državama putem maloprodajnih objekata i onlajn. Prodavci su upozoreni da uklone povučene proizvode sa polica. Naši brendovi će takođe ponuditi nadoknadu za potrošače koji su kupili proizvode na koje utiče ovaj opoziv”, navodi se u saopštenju kompanije.

Kratkoročna izloženost ljudi benzenu može izazvati pospanost, vrtoglavicu, glavobolju, kao i iritaciju očiju, kože i respiratornog trakta a u visokim nivoima nesvesticu. Dok dugorčna izloženost izaziva različite poremećaje u krvi, uključujući smanjen broj crvenih krvnih zrnaca i aplastičnu anemiju, u radnom okruženju. Reproduktivne posledice su primećene kod žena koje su bile izložene visokim nivoima, dok u testovima rađenim na životinjama  primećene oštećenja kod fetusa, navodi se u izveštaju EPA.

Agencija za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Država  (EPA) je klasifikovala benzen kao poznati kancerogen za ljude za sve puteve izlaganja. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.