Srbija

24.12.2021. 16:11

Dimitrije Gašić

Autor: Nova Ekonomija

Mladi u Srbiji su depresivni, ali ne traže pomoć

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) i Institut za socijalnu medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu objavilo je istraživanje na temu psihičkog i telesnog zdravlja mladih. Prošla i ova godina, bile su teške i za mlade ljude, a i...

Foto: Pexels

Srbija

24.12.2021. 16:11

Prošla i tekuća godina bile su teške i za mlade ljude. Čak 65 odsto mladih osetilo je u ovom periodu neki vid depresije, a čak 42 procenta ispitanika smatra da im usluge psihologa ili psihoterapeuta nije potrebno, navodi se u novom istraživanju o psihičkom i telesnom zdravlju mladih koje su predstavili Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) i Institut za socijalnu medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Istraživanje u kome je učestvovalo preko hiljadu ispitanika predstavlja sveobuhvatnu procenu zdravlja mladih, kažu autori istraživanja. 

Visok nivo stresa doživelo je 22,4 procenata mladih, dok stres nije osetilo 30,7 procenata. Isto istraživanje pokazuje da je skoro 70 procenata mladih pod stresom, umereno ili konstantno. 

Više od trećine mladih smatra da mu je pomoć stručnjaka bila neophodna, ali je nisu potražili. Svega 18 posto njih je potražilo pomoć i to o svom trošku.

Zabrinjavajući podatak iz ovog istraživanja je i taj što čak 44 odsto mladih ne zna kome da se obrati radi dobijanja pomoći kada oseti psihičke probleme.

Skoro polovina mladih, 46 procenata, smatra da im je porodica emocionalna podrška, dok više od petine ispitanika kaže da u porodici ne može da razgovara o emocionalnim problemima. 

Depresija, anksioznost i značaj terapije

Srbiji preti crveni mentalni alarm

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.