Vesti iz zemlje

28.12.2021. 09:42

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Za frilensere isti uslovi oporezivanja i u 2022. godini

Za frilensere u Srbiji važiće u  2022. godini isti uslovi oporezivanja prihoda kao u prethodnoj godini, kazali su u Pausal.rs za Novu ekonomiju.  Iz ove kompanije podsećaju da je Vlada Srbije u novembru prihvatila  zahtev Udruže...

Pexels

Za frilensere u Srbiji važiće u  2022. godini isti uslovi oporezivanja prihoda kao u prethodnoj godini, kazali su u Pausal.rs za Novu ekonomiju. 

Iz ove kompanije podsećaju da je Vlada Srbije u novembru prihvatila  zahtev Udruženja radnika na internetu da se model oporezivanja frilensera koji je trenutno na snazi, nastavi i u 2022. godini, odnosno do donošenja novog zakona. 

To znači da je i u 2022. godini neoporezivi iznos 384.000 dinara na godišnjem nivou, dok će normirani troškovi činiti 50% ostvarenih prihoda. Na osnovicu će se obračunavati porez od 20% i doprinosi za PIO 25,5% i zdravstveno osiguranje 10,3%.

Kada se uzmu u obzir neoporezivi iznos i normirani troškovi, godišnji prihodi na koje se neće plaćati porez i doprinosi iznosi 768.000 RSD.

Podsećamo, frilenseri traže, između ostalog, od države da im neoporezivi deo zarade bude 530 evra.

Poreska identifikovala uplate iz inostranstva za više od 41.000 frilensera

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.