Srbija

28.12.2021. 16:45

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Preko šest miliona evra državne pomoći za novu fabriku u Šapcu

Komisija za kontrolu državne pomoći ocenila je da je subvencija od 6,4 miliona evra koja je dodeljena firmi United Alloy-Tech Europe u Šapcu u skladu sa pravilima. Kompanija će pomoć dobiti kao podršku u izgradnji nove...

Novčanice i kovanice evra Foto: Pixabay

Srbija potpisala Okvirni sporazum za IPA III

Srbija

28.12.2021. 16:45

Komisija za kontrolu državne pomoći ocenila je da je subvencija od 6,4 miliona evra koja je dodeljena firmi United Alloy-Tech Europe u Šapcu u skladu sa pravilima za dodelu pomoći. 

Kompanija dobija pomoć kao podršku u izgradnji nove fabrike proizvodnog sektora za proizvodnju delova automobilske industrije livenjem aluminijuma u Šapcu. 

Nacrt ugovora o dodeli sredstava podsticaja, koji je dostavljen Кomisiji, zaključen je između Ministarsva privrede i United Alloy-Tech Europe Šabac. 

United Alloy-Tech Europe osnovana je 13. januara 2021. godine i u vlasništvu je ulagača, privrednog društva Minth GmbH iz Nemačke.

Ulagač Minth GmbH i Alloy – Tech Europe su deo Minth grupacije sa glavnim sedištem u Кini. Grupacija se prvenstveno bavi projektovanjem, proizvodnjom i prodajom opreme, dekorativnih delova, delova karoserije, krovnih nosača. 

Projektom će, kako se navodi, biti zaposlen najmanje 161 novi radnik na neodređeno vreme do kraja 2023. godine, a kompanija ima obavezu i da u istom roku uloži u materijalna i nematerijana sredstva firme od najmanje 50 miliona evra. 

Nacrt ugovora predviđa i da kompanija u periodu od pet godina od završetka investicionog projekta ne smanjuje ukupan broj zaposlenih na neodređeno vreme ispod 161. 

Kompanija se obavezuje i da, nakon ispunjenja obaveze zaposlenja, svakom novozaposlenom redovno isplaćuje osnovnu zaradu koja je za najmanje 20 odsto veća od minimalne zarade.

Početne investicije i novootvorena radna mesta povezana sa investicijama, kako piše u Nacrtu ugovora, moraju da ostanu u istom području, najmanje pet godina nakon završetka projekta.

Vrednost troškova zarada za novozaposlena lica povezana sa ulaganjem u dvogodišnjem periodu nakon dostizanja pune zaposlenosti predviđene investicionim projektom izbosiće najmanje 2,7 miliona evra, piše u rešenju Komisije. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.