Srbija

11.01.2022. 14:32

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Comtrade uređuje birački spisak i registar političkih stranaka

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) je firmi Comtrade System Integration dodelilo ugovor o održavanju i unapređenju Jedinstvenog biračkog spiska i Registra političkih stranaka koji je vredan 8,9 miliona dinara. Godi...

Foto: Nova ekonomija

Srbija

11.01.2022. 14:32

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) je firmi Comtrade System Integration dodelilo ugovor o održavanju i unapređenju Jedinstvenog biračkog spiska i Registra političkih stranaka, posao vredan 8,9 miliona dinara. 

Godišnje održavanje aplikacije Jedinstvenog biračkog spiska i Registra političkih stranaka će koštati 7,6 miliona dinara, a njihovo unapređenje 1,3 miliona dinara.

Ministarstvo unapređuje birački spisak i registar političkih stranaka

Održavanje softverskog sistema podrazumeva preventivno i korektivno održavanje i tehničku podršku, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

U korektivno održavanje spadaju sve aktivnosti vezane za detektovanje i rešavanje eventualnih grešaka u radu aplikativnog sistema.

Preventivno održavanje sistema obuhvata preventivno održavanje aplikacije i preventivno održavanje serverskih sistema.

Birački spisak kontrolisaće vlast i deo opozicije

Unapređenje biračkog spisaka odnosi se na prikazivanje referendumskih biračkih mesta, pretragu po rednom broju birača, kao i izmenu pregleda biračkog mesta u okviru zahteva za glasanje u inostranstvu.

Kada se radi o Registru političkih stranaka i njegovom unapređenju traži kod pretrage dokumenata treba izmeniti da se bira iz padajuće liste, piše u dokumentaciji. 

Takođe piše i da treba izmeniti izveštaj Unesite kriterijume pretrage tako da se vraća na trenutne i istorijske podatke, kao i izveštaj koji vraća sve nazive političkih stranaka (sa svim izmenama naziva), kao i uspostaviti izveštaj za kriterijum naziv PS ili zastupnik koji vraća stranke koje su menjale ove podatke.

Comtrade je i 2020. godine pobedio na tenderu za održavanje i unapređenje biračkog spiska, a tada je za ovaj posao dobio blizu sedam miliona dinara.

U Srbiji 70.000 manje glasača nego u junu 2020.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.