Srbija

11.01.2022. 16:11

Beta/Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Stanari „kineskog zida“ protiv izgradnje na zelenoj površini

Predstavnici stanara zgrade poznate kao "kineski zid" u Bloku 8 na Novom Beogradu saopštili su danas da je najava izgradnje poslovno-stambenog kompleksa na oko 42.000 kvadrata, na mestu nekadašnjeg Centrotekstila, na zelenoj povr&scaron...

Foto: Nova ekonomija

Srbija

11.01.2022. 16:11

Predstavnici stanara zgrade poznate kao „kineski zid“ u Bloku 8 na Novom Beogradu saopštili su danas da je najava izgradnje poslovno-stambenog kompleksa na oko 42.000 kvadrata, na mestu nekadašnjeg Centrotekstila, na zelenoj površini, koja bi njima ograničila pristup svetlosti „preteći zločin“.

„Kompleks koji će zauvek oteti ono malo parking mesta, naše zelene površine, naše borove, vazduh, parkić i prostor gde se igraju naša deca. Plan je da se gradi suprotno zakonu, manipulacijom i nasilnom prenamenom pretežne namene objekta iz komercijalne u stambenu, povezujući parcele i objekte radi dobijanja na grandioznosti površine i kvadrata za prodaju“, navodi se u saopštenju predstavnika stanara koje prenosi agencija Beta.

Na mestu nekadašnjeg Centrotekstila niče stambeno poslovni kompleks

U saopštenju se dodaje da su predstavnici 500 porodica koje žive na 15 metara od budućeg gradilišta u zgradi u Bulevaru Mihaila Pupina 183-197 gradskom Sekretarijatu za urbanizam podneli dve kolektivne i više pojedinačnih primedbi na Nacrt urbanističkog projekta, na koje nisu dobili odgovor.

Podsetimo, na mestu nekadašnjeg tržnog centra „Centrotekstila“, na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Bulevara Maršala Tolbuhina (nekadašnja Goce Delčeva ulica) na Novom Beogradu, gde se sada nalaze marketi, drogerije i filijale banaka u planu je izgradnja novog stambeno-poslovnog kompleksa koji će biti sačinjen od dve zgrade, kako je Nova ekonomija pisala.

Izvođač radova u Bloku 37 traži 400 miliona od stanara za naknadu štete

Investitori su preduzeća „Centrotextil“, „Jugofund“ i „Napred“.

Na prostoru na kome je planirana izgradnja trenutno se nalazi zgrada koja ima suteren, prizmelje i jedan, odnosno dva sprata u pojedinim delovima. Najvećim delom (1,9 hiljada kvadrata) koristi se za trgovinu, dok je manjim delom (922 kvadarata) u svojstvo zgrade tehničkih usluga.

Umesto toga, trebalo bi da niknu dva objekta od osam spratova, prizemljem i povučenim spratom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.