Srbija

12.01.2022. 14:02

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

„Gale Muškatirović“: Nepravilnosti sa zakupom i finansijskim izveštajima

Nije jasno na osnovu čega Đokovići koriste teniske terene....

BuhaM/Wikimedia

Srbija

12.01.2022. 14:02

Javno preduzeće SRPC „Milan Gale Muškatirović“ nije sastavilo i objavilo finansijske izveštaje,  vršilo popis imovine i obaveza, a nije čuvalo ni poslovne knjige i deo računovodstvenih isprava u 2019. i 2020. godini, navodi se u izveštaju Državne revizorske instutucije (DRI).

Za ugovore o zakupu nepokretnosti koji su zaključeni u toku 2019. godine nije prezentovana celokupna dokumentacija koja bi dokazala da su ugovori zaključeni nakon sprovedenog propisanog postupka koji je u potpunosti u skladu sa Pravilnikom o načinu i postupku davanja nepokretnosti u zakup, piše između ostalog u izveštaju DRI. 

DRI je krajem decembra objavio Izveštaj o reviziji pravilnosti poslovanja Javnog preduzeća Sportsko rekreativno poslovni centar „Milan Gale Muškatirović“ u delu koji se odnosi na sastavljanje i objavljivanje finansijskih izveštaja i vršenje popisa imovine i obaveza i davanja u zakup nepokretnosti i pokretnih stvari i naplatu zakupnine za 2019. i 2020. godini. 

DRI, između ostalog, navodi da od avgusta 2019. godine do kraja 2020. godine preduzeće nije vršilo fakturisanje i naplatu zakupnine u skladu sa zaključenim ugovorima sa komitentima „Aquilonia“ za zakup sprava u teretani i „Panormos“ za zakup broda i pristana u ukupnom iznosu od 1,11 miliona dinara bez PDV-a.

Navedene zakupnine je fakturisalo i naplaćivalo privredno društvo „25. maj – Milan Gale Muškatirović“ na osnovu sporazuma, koji su bez pravnog osnova, zaključeni sa navedenim komitentima, piše DRI. 

Korišćenje teniskog kompleksa od strane firme „Family sport“ 

DRI navodi da u postupku revizije nije prezentovana dokumentacija koja bi predstavljala osnov korišćenja teniskog kompleksa (osam teniskih terena opremljenih posebnom rasvetom i hidrantskom mrežom i objektom koji se nalazi u okviru kompleksa) od strane privrednog društva „Family sport“. 

Nije prezentovana ni dokumentacija u vezi sa eventualnim sudskim sporom koji se vodi sa privrednim društvom „Family sport“, piše DRI. 

Preduzeće „Family sport“ je u vlasništvu porodice Novaka Đokovića. 

Ugovor o zakupu između firme Family sport i Gradske opštine Stari grad zaključen je u decembru 2009. godine. 

Predmet ugovora bio je zakup osam teniskih terena i jednog pomoćnog objekta površine 1.216 metara kvadratnih koji sadrži restoran sa kuhinjom, dva šanka, bara, multifunkcionalni prostor, prostorije za presvlačenje i tuširanje sportista, prostorija za doping kontrolu, a sa spoljašnje strane betonske tribine.

Ugovor je raskinut od strane GO Stari grad 17. oktobra 2013. godine, jer zakupac nije organizovao ATP turnir u 2013. godini i nije redovno izmirivao obaveze po osnovu plaćanja mesečnih zakupnina.

Prema izjavi odgovornog lica koja je dobijena u postupku revizije „Family sport“ je bio u posedu nepokretnosti koje se nalaze u okviru teniskog kompleksa i nakon raskida ugovora u oktobru 2013. godine iako nije zaključen novi ugovor o zakupu niti je na drugi način regulisano korišćenje predmetnih nepokretnosti, navodi DRI. 

U Programu poslovanja za 2019. godinu je navedeno da JP „Milan Gale Muškatirović“ ne ostvaruje prihode od zakupa teniskog kompleksa jer je teniski kompleks pod sudskim sporom i da će do njegovog okončanja beležiti smanjen prihod po tom osnovu. 

Takođe je navedeno da četiri godine koliko traje sudski spor, ovo javno preduzeće u poslovnom smislu ima izgubljenu dobit i da će biti prinuđeno da nakon završetka spora o iseljenju „Family sport“ potražuje izgubljenu dobit sudskim putem. 

Nisu čuvane poslovne knjige 

U izveštaju se navodi da Javno preduzeće Milan Gale Muškatirović“ nije uredno čuvalo računovodstvene isprave i poslovne knjige. 

Naime, u postupku revizije, kako navodi DRI, nisu prezentovani izlazni računi koji su od strane ovog preduzeća ispostavljeni zakupcima, kao ni dokumentacija o eventualno obračunatim kamatama i pokrenutim izvršnim postupcima.

Nisu prezentovane ni poslovne knjige koji bi dokazale da je visina zakupnine obračunata u skladu sa zaključenim ugovorima i da je Preduzeće preduzimalo mere naplate potraživanja po osnovu zakupa.

DRI navodi i da preduzeće nije zaključilo ugovor o zakupu pokretne imovine, niti je na drugi način regulisalo odnose sa privrednim društvom „25. maj – Milan Gale Muškatirović“ koje koristi značajan broj opreme koja predstavlja imovinu Preduzeća, od avgusta 2019. godine, odnosno od dana ulaska u posed nepokretnosti koje su mu od strane grada Beograda date na upravljanje. 

Revizijom je obuhvaćeno poslovanje subjekta revizije u periodu od 1. januara 2019. godine do 31. decembra 2020. godine.

Kako navodi DRI, u postupku revizije JP SRPC „Milan Gale Muškatirović “ nije preduzimalo mere ispravljanja otkrivenih nepravilnosti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.