Srbija

19.01.2022. 10:03

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Država se zadužuje za beogradsko postojenje za otpadne vode

Ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan je u odredbi člana 93. stav 1. Ustava Republike Srbije, kojom je propisano da Republika Srbija, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave mogu da se zadužuju, kao i člana 97. tačka 15...

Foto: Nova ekonomija

Srbija

19.01.2022. 10:03

Vlada Srbije potvrdila je kredit u iznosu do 203,77 miliona evra koji je osiguran kod kineske državne kompanije China Export & Credit Insurance Corporation. Ta sredstva namenjena su za finansiranje prve faze izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda u Beogradu.

Kako se dodaje, kredit predviđen je Zakonom o budžetu za 2022. godinu u iznosu do 220.000.000 evra, a Sporazum o saradnji i Ugovorni sporazum za taj projekat potpisani su pre dve godine.

Izgradnja postrojenja koje bi trebalo da se prostire na 97 hektara predviđeno je da se realizuje u dve faze.

Prva faza obuhvata izgradnju infrastrukture, nove kanalizacione crpne stanice Ušće – Nova, rekonstrukciju crpne stanice Mostar.

U drugoj fazi prerada otpadnih voda zasniva se na primarnom i sekundarnom tretmanom kojim će se mulj izdvajati u primarnim taložnicima, a azot i fosfor uklanjaće se naprednim postupcima na bazi aktivnog mulja.

Kako se navodi BNP Paribas SA i Unikredit banka AG biće aranžeri tog zajma, Unikredit banka AG, BNP Paribas Fortis SA/NV i BNP Paribas SA su prvobitni zajmodavci, a BNP Paribas SA je ECA agent (ECA – eksportne kreditne agencije). 

Srbiji treba do 300 novih postrojenja za otpadne vode
Dogodine kreće masovna izgradnja postrojenja za otpadne vode

Navodi se da je period povlačenja kredita 60 meseci, kao i da se otplaćuje u 20 jednakih, uzastopnih, polugodišnjih rata glavnice. Kako se navodi, predviđeno je da period otplate traje deset godina.

Кamatna stopa je varijabilna i bazira se na šestomesečnom euriboru (prosečna kamatna stopa po kojoj grupa izabranih evropskih banaka međusobno pozajmljuje novac), uvećanom za fiksnu maržu od 1,75 odsto godišnje. Upisna provizija je jedan odsto.

Provizija na nepovučena sredstva je 0,5 odsto godišnje, naknada za agenta Кreditnog aranžmana je 45.000 evra, a naknada ECA agenta 25.000 evra godišnje. Takođe, plaća se i premija Sinosure osiguranja.

Beograd inače sve svoje otpadne vode ispušta u reke Savu i Dunav, pa se očekuje da će se taj problem rešiti izgradnjom postrojenja za preradu otpadnih voda.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.