Srbija

20.01.2022. 11:21

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

USAID: Transparentnost 25 lokalnih samouprava značajno poboljšana

Projekat za odgovornu vlast obezbedio je pomoć za 25 lokalnih samouprava u cilju jačanja transparentnosti, odgovornosti i većeg uključivanja građana u procese odlučivanja, saopštio je USAID. Američka agencija za međunarodni ra...

Pixabay

Srbija

20.01.2022. 11:21

Projekat za odgovornu vlast obezbedio je pomoć za 25 lokalnih samouprava u cilju jačanja transparentnosti, odgovornosti i većeg uključivanja građana u procese odlučivanja, saopštio je USAID. 

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obeležila je završetak četvorogodišnjeg Projekta za odgovornu vlast, čija je vrednost 8,5 miliona dolara. 

Tokom projekta je obezbeđena podrška koja je bila usmerena ka ostvarivanju odgovornog upravljanja na svim nivoima vlasti, kroz rad sa lokalnim samoupravama, nezavisnim državnim organima i posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije pri višim sudovima i javnim tužilaštvima.

„Kapaciteti za suzbijanje korupcije na lokalnom nivou unapređeni su kroz podršku za kreiranje i primenu lokalnih antikorupcijskih planova, formiranje nezavisnih tela za njihovo praćenje, kao i kroz unapređenje kapaciteta za zaštitu uzbunjivača“, piše u saopštenju. 

Građani ne prijavljuju korupciju jer smatraju da to neće ništa promeniti

USAID navodi da je transparentnost lokalnih samouprava koje su bile partneri na projektu značajno poboljšana kroz, između ostalog, unapređenje internet stranica i stratešku komunikaciju sa građanima.

To je, kako navodi USAID, dovelo do toga da prosečan indeks transparentnosti kod ovih gradova i opština bude za deset procenata viši od republičkog proseka.

Osmišljeni su i različiti mehanizmi za veće uključivanje javnosti u procese odlučivanja na lokalnom nivou, kao i oni koji omogućavaju uključivanje mladih.

„Ukupno 25 partnerskih gradova i opština sa kojima smo radili iskazalo je spremnost za unapređenjem transparentnosti na lokalnom nivou. Oni su iznova beležili sve bolje rezultate u okviru godišnjeg Indeksa transparentnosti lokalne samouprave i danas su među najbolje ocenjenim lokalnim samoupravama u Srbiji“, rekla je direktorka misije USAID u Srbiji Suzan Fric, povodom završne konferencije Projekta. 

Prema njenim rečima, u saradnji sa tim gradovima i opštinama, u aktivnosti su uključeni i mladi i na taj način je 25.000 učenika osnovnih i srednjih škola dobilo priliku da učestvuje u procesima odlučivanja.

USAID obeležava 20 godina saradnje sa Srbijom

USAID navodi da je projekat pomogao da se unaprede kapaciteti nezavisnih nadzornih institucija, kao što su Državna revizorska institucija, obezbeđena je podrška i posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije pri višim sudovima i javnim tužilaštvima u oblasti primene finansijske forenzike u procesuiranju krivičnih dela sa elementima korupcije.

„Uz pomoć Projekta, objavljen je Praktikum za istrage i suđenja krivičnih dela korupcije, koji predstavlja procesni vodič za istražne organe, javne tužioci i sudije i koji nudi inovativne načine za procesuiranje koruptivnih krivičnih dela i dela sa elementima finansijskog kriminala“, piše u saopštenju.  

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.