Srbija

01.02.2022. 16:42

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Stočarima, pčelarima i ribarima 275 miliona evra subvencija

Vlada Srbije usvojila je uredbu kojom se ove godine poljoprivredna proizvodnja subvencioniše da pet milijardi dinara. Ta sredstva uvećana su za 246,2 miliona dinara, odnosno iznos finansijskih sredstava koja nisu potrošena prethodnih g...

Foto: Pixabay

Srbija

01.02.2022. 16:42

Vlada Srbije usvojila je uredbu kojom se ove godine poljoprivredna proizvodnja subvencioniše sa 32,16 milijardi dinara (275,3 miliona evra), putem takozvanih direktnih plaćanja. To su subvencije koje dobijaju po grlu stoke, živine, litru mleka, kao i podsticaju koji se isplaćuju pčelarima po jednoj košnici.

Direktna plaćanja koja mogu da očekuju stočari obuhvataju premiju za mleko u iznosu od 8,2 milijardi dinara (69,7 miliona evra), osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju u iznosu od 7,4 milijarde dinara (62,9 miliona evra).

Nešto više novca predviđeno je za subvencije koje su namenjene odgajivačima priplodnih mlečnih krava, svinja, ovaca, koza, kokošaka, ćurki, riba, u iznosu od 10,02 milijardi dinara (86,7 miliona evra).

Podsticaji za tov junadi, jagnjadi, jaradi i svinja iznose od 4,48 milijardi dinara (40,8 miliona evra).

Vlada Srbije ove godine, od direktnih plaćanja u oblasti agrara planirala je 56 miliona dinara subvencija za krave dojilje, jednu milijardu dinara za košnice pčela, za proizvodnju konzumne ribe 25 miliona dinara, uzgoj teladi za tov 800 miliona dinara.

Ratari se žale: Paleta đubriva skuplja od traktorske prikolice
Hrvatska poljoprivreda bolja 2021. nego 2020. godine, kaže statistika

KOLIKI SU POJEDINAČNI IZNOSI?

Kako se dodaje, za „proizvodno vezane podsticaje“ biće izdvojeno 100 miliona dinara.

Premija za mleko kako se naglašava iznosiće 10 dinara po litru, četiri hiljade dinara po hektaru za biljnu proizvodnju, za priplodne mlečne krave 25.000 dinara po grlu.

Podsticaji za kvalitetne priplodne tovne krave i bikove, kao i krave dojilje iznose 40.000 dinara po grlu, ovce i ovnove, koze i jarčeve 7.000 dinara po grlu, svinja i junadi 15.000 dinara po grlu.

Podsticaji za krave koje služe za uzgoj teladi iznose 20.000 dinara.

Za tov jagnjadi i jarića će se dobijati dve hiljade dinara subvencija po grlu, dok će se za tov svinja 1.000 dinara po grlu.

Daleko manji podsticaji su za kokoške, 60 i 100 dinara po grlu, ćurke 300 dinara po grlu. Iznos od 500 dinara po grlu mogu da očekuju odgajivači šarana za priplodne matice, dok je za pastrmke taj iznos 300 dinara.

Pčelari će po svakoj košnici moći da očekuju 800 dinara subvencija.

Za takozvane „proizvodno vezane podsticaje“ predviđen je iznos od 7.000 dinara po hektaru.

Pored direktnih plaćanja, Vlada Srbije predviđaja i subvencije za mere ruralnog razvoja, kreditnu podršku u poljoprivredi, posebne i IPARD podsticaje.

Poljoprivrednici u Srbiji ove godine se suočavaju sa visokim cenama veštačkog đubriva i nafte.

U kojim bankama poljoprivrednici mogu da uzmu beskamatne kredite?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Dali ste planirali pomog stocarima usled susne godine koja je za 60% smanjila prinos sena, kukuruza itd?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.