Srbija

07.02.2022. 14:34

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Fond Telekom Srbija finansira inovativne startape

Nakon dobijanja licence, počeo je da radi Fond Telekoma Srbija, prenela je Radio-televizija Srbije. Taj fond će finansirati startape, preduzeća koja se u Srbiji bave inovacijama.Osnivanjem tog fonda, kao se ocenjuje, otvara se mogućnost ...

Foto: Pixabay

Srbija

07.02.2022. 14:34

Nakon dobijanja licence, Fond Telekoma Srbija počeo je sa radom, prenela je Radio-televizija SrbijeTa organizacija će finansirati startape, odnosno preduzeća koja se u Srbiji bave inovacijama.

Osnivanjem tog fonda, kao se ocenjuje, otvara se mogućnost za finansiranje malih, brzorastućih kompanija koje ne mogu da ispune kreditne uslove banaka.

„Obezbedili smo prvih pet miliona evra. Znate da smo mi i ranije rekli da ćemo mi minimalno 25 miliona evra investiramo u pet godina“, naveo je Vladimir Lučićgeneralni direktor Telekoma Srbija.

Na adresu fonda do sada je stiglo preko 250 prijava, a u konkurenciji je ostalo sedam. 

Vrednovana je revolucionarnost tehnološke inovacije, da li se neki proizvod može prodati na stranom tržištu, kao i da li startap može da napreduje u kratkom roku.

Davor Sakač, direktor Fonda Telekoma Srbija kaže da su u toku pregovori sa sedam startapova iz raznih oblasti, a da je cilj da se u narednih 40 dana pregovori zatvore.

Iznos donacija kako se naglašava, zavisi od toga koliko je startap kompaniji potrebno sredstava u toj fazi razvoja. Nije ograničen ni njihov broj jer je konkurs stalno otvoren.

Startap akcelerator za mlade preduzetnike
Pet domaćih startapa predstaviće se svetskim investitorima u Dubaiju

Marko Janković, predsednik Komisije za hartije od vrednosti, kaže da je jedan od glavnih ciljeva te komisije održanje i učvršćivanje poverenja investitora u domaće tržište kapitala.

„Oprezni smo kada je ispunjenje tih zahteva u pitanju. Raduje me da kao Komisija vidimo interesovanje jednog značajnog broja budućih, nadam se uspešnih osnivača društva za upravljanje alternativnim investicionim fondovima„, navodi Janković. 

Osnivači takvih društava mogu da budu domaća i strana pravna i fizička lica, koja moraju da uvere Komisiju za hartije od vrednosti o tome da li mogu da pruže sigurnost investitorima i obezbede zaštitu podataka. Osnivački ulog je 70.000 evra za mala i 125.000 evra za veća društva.

Alternativni investicioni fond prikuplja sredstva od investitora sa namerom da ih investira u skladu sa utvrđenom politikom ulaganja u korist tih investitora. Njihov rad definisan je Zakonom o alternativnim investicionim fondovima koji je usvojen 2019. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.