Srbija

17.02.2022. 12:02

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Advokat: Koje su obaveze privrednika za zaštitu od požara?

Inspekcija proverava zaštitu od požara požara jednom godišnje kod preduzeća svrstanih u prvu kategoriju (sa visokim rizikom), dok ostale firme (sa manjim rizikom) kontroliše jednom u dve godine. Nemanja Radević, advo...

Foto: Privatna arhiva

Srbija

17.02.2022. 12:02

Inspekcija proverava zaštitu od požara jednom godišnje kod preduzeća svrstanih u prvu kategoriju (sa visokim rizikom), dok ostale firme (sa manjim rizikom) kontroliše jednom u dve godine. 

Advokat sa višegodišnjim iskustvom u savetovanju i zastupanju privrednika Nemanja Radević, navodi da u slučaju da uoči nepravilnosti, inspekcija nalaže preduzećima da ih otklone u roku od mesec dana.

Inspekcija tom prilikom ispituje instalacije uzemljenja i zaštite od statičkog elektriciteta, ali i obučenost svih radnika koji prilikom obavljanja poslova rade sa zapaljivim i gorivim tečnostima. 

„Ako se privrednici ne pridržavaju Zakona o zaštiti od požara onda se može tretirati kao prekršaj ili u slučaju ozbiljnijih nepoštovanja, kao privredni prestup. U zavisnosti od ozbiljnosti povrede, Zakon propisuje kao prekršaje: neobezbeđivanje tehnički opremljene i obučene vatrogasne jedinice sa potrebnim brojem vatrogasaca, sprovođenje preventivnih mera zaštite od požara i stalno dežurstvo sa potrebnim brojem stručno osposobljenih za zaštitu od požara“, kaže Radević.  

Takođe, kazne se propisuju ako preduzeća nisu obezbedila adekvatnu opremu i aparate za gašenje požara, zatim ako nemaju Plan zaštite i istaknut plan evakuacije na vidljivom mestu i ako nisu donela pravila zaštite od požara.

Dodatno se propisuju kazne i za neodržavanje instalacija u ispravnom stanju i neredovno kontrolisanje, neugradnju sistema za otkrivanje, dojavu požara i sistema za gašenje požara, kaže on.

„Privredniku preti novčana kazna između 300.000 i milion dinara kao i mogućnost izricanja mere zabrane obavljanja određene delatnosti u trajanju od šest meseci do tri godine.

Preduzetnici se kažnjavaju novčanom kaznom između 150.000 i 500.000 dinara, a propisana je i odgovornost u slučaju da nije donet plan zaštite, ako nisu organizovane osnovne obuke zaposlenih u propisanom roku i praktična provera znanja zaposlenih“, navodi Radević.

Nadzor nad primenom Zakona o zaštiti od požara radi Ministarstvo unutrašnjih poslova, sektor za vanredne situacije. 

Kategorije rizika

„Organizacija zaštite od požara zavisi od stepena ugroženosti svakog objekta, pa su tako preduzeća u prvoj kategoriji obavezna da organizuju sprovođenje preventivnih mera zaštite, dužna su da obezbede tehnički opremljenu i obučenu vatrogasnu jedinicu sa potrebnim brojem vatrogasaca i da imaju  adekvatnu opremu i aparate za gašenje požara. Pri tome, sva oprema mora biti u vlasništvu preduzeća“, kaže Radević.  

PLAMTI NEZADOVOLJSTVO PRIVREDNIKA ZBOG PROTIVPOŽARNE ZAŠTITE

Preduzeća razvrstana u drugu kategoriju imaju obavezu da pored organizacije preventivnih mera zaštite, organizuju i stalno dežurstvo sa potrebnim brojem stručno osposobljenih za zaštitu od požara kao i da obezbede adekvatnu opremu za gašenje požara.

Trećoj kategoriji privrednika, kako on navodi, Zakon nalaže organizaciju sprovođenja preventivnih mera zaštite od požara sa potrebnim brojem stručno osposobljenih za zaštitu i adekvatne opreme gašenje požara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.