Svet

26.06.2015. 10:59

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Mađarska beleži veliki pad investicija

Svet

26.06.2015. 10:59

Centralna banka Mađarske snizila je prognozu rasta investicija za tekuću godinu sa ranijih 5,2 odsto na 2,2 procenta u novom kvartalnom izveštaju o inflaciji.
Banka je objavila da je bruto akumulacija fiksnog kapitala smanjena u prvom kvartalu, uglavnom zbog pada investicija u javnom sektoru, prenosi mađarska agencija MTI.
Prema predviđanju banke, investicije u Mađarskoj će u 2016. godini opasti 2,1 odsto, što je više od ranije prognoze pada za 1,2 procenta, koja je data u martu ove godine.
Banka Mađarske je, takođe, procenila da će potrošnja domaćinstava porasti za 3,2 odsto ove godine i za tri odsto dogodine, a očekuje se i rast izvoza od osam odsto u tekućoj i od 7,9 procenata u sledećoj godini. 
Centralna banka je takođe oborila svoju projekciju bazne inflacije na 1,5 odsto za 2015. godinu sa prethodno predviđenih 1,6 procenata, dok je za iduću godinu smanjila na 2,8 odsto sa 3,0 odsto. 
Mađarski budžetski deficit, prema računovodstvenim propisima Evropske unije, kako ocenjuje banka, biće 2,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) naredne godine, u odnosu na dva procenta kako je bilo predviđeno zakonom o budžetu, navodi se u izveštaju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Katastrofalna greška autora teksta, a naravno i urednika.
    Da li je moguće da autor nije ni toliko stručan da može da protumači izveštaj DRI?
    Da li će biti posledica po ovu dvojicu „eksperata“ ili će biti izmenjen naziv medija, pa možda „Nova strina ekonomija“.
    Potpuno sam razočaran!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.