Svet

26.08.2015. 20:56

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Jak franak gura Švajcarsku u recesiju

Svet

26.08.2015. 20:56

Švajcarska će verovatno potvrditi u petak da je ušla u prvu recesiju od 2009, što je jasan signal da se privreda zemlje i dalje bori s pritiskom jakog franka.
Rojtersov pul od 12 finansijskih analitičara prognozira da će švajcarski bruto društveni proizvod (BDP), „težak“ 690 milijardi dolara, opasti za 0,1 odsto u drugom kvartalu.
To će biti prvi put za šest godina, osim ako podaci o rastu BDP-a za prvi kvartal ne budu revidirani naviše sa prvobitnih minus 0,2 procenta, da se u dva kvartala uzastopno beleži privredni pad, što će Švajcarsku gurnuti u recesiju. 
Ekonomisti očekuju da će ovaj pad biti kratkog veka, i da će posledice odluke Švajcarske centralne banke (SNB) iz januara ove godine o ukidanju limitiranja kursa franka biti blaže nego što se strahovalo. 
„Svedoci smo da jak franak uzima svoj danak u švajcarskoj privredi, ali smo krajem januara mislili da će rezultati biti još više poražavajući“, izjavio je za Rojters direktor švajcarskog ekonomskog instituta KOH, Jan-Egbert Šturm. 
Franak je uzleteo posle odluke SNB da ukine ograničavanje njegove vrednosti na 1,20 franaka za evro, koje je bilo na snazi od septembra 2011. Limit je bio uveden uglavnom da bi zaštitila ekonomija koja je oslonjena na izvoz.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Penzioneri-preduzetnici zbog malih penzija su prinuđeni da obavljaju samostalnu delatnost i uredno plaćaju porez za tu delatnost. Mislim da su oštećeni sa ovim merama jer mnogi preduzetnici odlično rade za vreme vanrednog stanja i dobiće pomoć države iako nisu ugroženi.Voleo bih da da svi dobro rade i da niko nije ugrožen, ali mislim da su uredbe donesene ishitreno i nadam se da ima još vremena da se neke uredbe izmene prema penzionerima-preduzetnicima kao i prema još nekim kategorijama samostalnih delatnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.