Srbija

29.09.2015. 12:57

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Šezdeset kompanija prijavilo štetu od carinske blokade

Srbija

29.09.2015. 12:57

Do sada se Privrednoj komori Srbije, kao i regionalnim komorama, javilo oko 60 kompanija, koje su prijavile štetu zbog carinske blokade Hrvatske i Srbije.

Konačni podaci o realnoj šteti kompanija, nastaloj zbog robnog zastoja, kako kažu u PKS, biće uskoro poznati javnosti.

Uprkos carinskoj deblokadi Srbije i Hrvatske, tenzije između dve zemlje i dalje rastu i mogle bi kulminirati sa približavanjem izbori kod naših suseda.

I mada Hrvatska posluju sa više od 150 aktivnih firmi u Srbiji, a naših svega nekoliko na tamošnjem tržištu, ponovo se politika meša u biznis. 

„Agrokor“, „Nekse grupa“, „Agrofruktus“, „Končar“, „Atlantik grupa“, „Ideja“, „Merkator“ spadaju među najveće izvoznike u Srbiju… One, kao i i mnoge druge hrvatske kompanije koje posluju u Srbiji, našle su se prošle sedmice u „nebranom grožđu“ zbog carinskog rata između dve zemlje. 

Ukupna vrednost izvoza iz Hrvatske u Srbiju na godišnjem nivou iznosi oko 500 miliona evra, a samo od početka ove godine, izvoz Hrvatske na srpsko tržište porastao je za 12,6 odsto. Upravo zbog tih brojki, hrvatski privrednici prethodnih dana zahtevali su da se što pre normalizuje robni promet prema Srbiji, da ne dođe do većih posledica. 

Takve pritiske hrvatski premijer smatra sopstvenim a ne državnim interesima. Kako je on rekao, „udruženja i nekakvi sitni privatni interesi, koji se ponašaju kao da ne žive u Hrvatskoj i kao da je najvažnije njihovih 10.000 ili 50.000 evra, koje su izgubili danas, ali će ih nadoknaditi već sutra, ne ponašaju se kao lojalni građani zemlje“. 

Kako se ovih dana čulo u Zagrebu, to nisu hrvatske, već srpske firme, koje u Srbiji plaćaju porez, zapošljavaju domaću radnu snagu, a samo su vlasnici iz Hrvatske. 

Pri tome se zaboravlja da su tradicionalni srpski brendovi od „Štarkove“ „bananice“, ulja „dijamant“, preko „Frikoma“, „grand kafe“, pa i po reklamama upamćene „bonito kafe“… u hrvatskim rukama, i da nije bilo nekog pritiska u našoj javnosti, niti bojkota robe, što se dešavalo u obrnutom smeru. 

Građani Srbije kupuju tu robu, ali zarada ide u Zagreb, odakle su vlasnici tih brendova.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Avon krši zakon neprijavljivanjem radnica i otpuštanjem kada ukažu na kršenje zakona. Toliko o ženskoj firmi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.