Svet

02.03.2022. 12:49

Politico.eu, Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Sedam ruskih banaka biće isključeno iz SWIFT, saznaje Politico.eu

Dve vodeće ruske banke ipak neće biti isključene iz međunarodnog platnog sistema SWIFT.Evo i zašto....

FOTO: Pixabay, Dimitro Sevastopol

Svet

02.03.2022. 12:49

Sedam ruskih banaka biće isključeno iz međunarodnog platnog sistema SWIFT, odlučila je kasno sinoć EU.  Posle nekoliko dana pregovora između zvaničnika EU – i bliske saradnje sa SAD – EU je odlučila da isključi sedam ruskih banaka, uključujući njenog drugog po veličini zajmodavca VTB, saznaje Politico.eu.

Osim VTB banke na „crnoj listi“  međunarodne mreže za prekogranična plaćanja SWIFT su i Banka Otkritie, Novikombank, Promsviazbank, Rossiia Bank, Sovcombank i VEB, piše Politico.

Međutim, ni Sberbank, najveća ruska banka, ni Gazprombank,  treći po veličini ruski zajmodavac koji je blisko povezan sa energetskim sektorom i preko kojih EU plaća ruske energente, nisu uključeni. Odluka takođe uključuje grejs period od 10 dana.

Podsećamo, ECB je pre dva dana upozorila da evropskom ogranku Sberbanke i podružnicama u Sloveniji i Hrvatskoj preti bankrot zbog povlačenja depozita iz ovih banaka nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Panika klijenata evropske Sberbanke je usledila nakon prve najave da će neke ruske banke biti sklonjene iz SWIFT sistema.

Sberbanku u Srbiji je ranije preuzela Aik banka i banka posluje pod nazivom Naša AIK banka. NBS je takođe za Novu ekonomiju rekla da su banke sa ruskim kapitalom u Srbiji (od kojih nijedna nije na crnoj listi Zapada) pod nadzorom, i visoko likvidne. 

Politico navodi da je među članicama EU bilo ideja za jači pritisak na ruske banke, naročito iz poljskih političkih krugova, jer odsustvo Sberbanke i Gasprombanke sa liste ukazuje na to da u EU i dalje postoji zabrinutost za potencijalne ekonomske posledice. Potpuno odsecanje Rusije od SVIFT-a smatra se „nuklearnom opcijom“ jer zapadne zemlje, i Nemačka kao kupac, preko ruskih banaka (koje nisu trenutno na crnoj listi) plaćaju gas. 

Uklanjanje svih ruskih banaka iz usluge finansijskog plaćanja sprečilo bi Rusiju da prodaje naftu i prirodni gas: cene bi mogle da skoče jer će evropski kupci tražiti alternativne načine da nabave gas.

Zamrzavanje rezervi ruske centralne banke: Bomba u međunarodnim finansijama

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.