Vesti iz zemlje

04.03.2022. 11:33

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Dve svetske sindikalne asocijacije podržale radnike Tigar tajersa

Sindikat "Nezavisnost" u kompaniji "Tigar Tajres" saopštio je da je dobio podršku dve svetske sindikalne asocijacije IndustriALL Global Trade Union (Ženeva) i evropske federacije IndustriAll European Trade Union (Brisel).  Podr...

Pixabay

Sindikat „Nezavisnost“ u kompaniji „Tigar Tajres“ saopštio je da je dobio podršku dve svetske sindikalne asocijacije IndustriALL Global Trade Union (Ženeva) i evropske federacije IndustriAll European Trade Union (Brisel). 

Podrška je prosleđena i Granskom sindikatu metalaca „Nezavisnost“ koji je evropsku i svetsku sindikalnu asocijaciju obavestio o razlozima nezadovoljstva i štrajkovima upozorenja radnika u kompaniji Tigar Tajers u decembru 2021. i februaru ove godine.

„Drage sestre i braćo, u ime IndustriALL Global Union-a i IndustriAll-a Eupean Trade Union, koji predstavljaju radnike u rudarstvu, energetici i industriji širom sveta, izražavamo našu solidarnost i ohrabrenje vašim naporima da dobijete zasluženo poboljšanje vaših plata i uslova rada“, navodi se u zajedničkom pismu dve sindikalne asocijacije.

Pismo podrške potpisali su generalni sektretar IndustriALL European Trade Union Luc Triangle i generalni sekretar IndustriALL Global Trede Union Atle Hoye. 

Dve sindikalne asocijacije se nadaju da će sporazum biti postignut „bez potrebe za eskalacijom vašeg štrajka“, i napominju da Nezavisnost u svakom slučaju može računati na solidarnost u daljoj borbi za poboljšanje plata i uslova rada.

IndustriALL Global Trede Union je međunarodna sindikalna federacija, koja predstavlja više od 50 miliona zaposlenih u rudarskom, energetskom i industrijskom sektoru u više od 140 zemalja širom sveta.

IndustriALL European Trade Union je savez 180 nacionalnih nezavisnih i demokratskih sindikalnih organizacija (38 evropskih zemalja) sa više od 7 miliona radnika u metalskom, hemijskom, energetskom, rudarskom, tekstilnom i obućarskom sektoru i srodnim industrijama i aktivnostima.

Radnici prve smene „Tigar Tajers“ u Pirotu 27. februara obustavili rad u trajanju od jednog sata, na poziv fabričkog sindikata „Nezavisnost“ koji traži povećanje plata za 20 odsto i njihovo redovno usklađivanje sa rastom cena. 

Predsednik sindikata Goran Jovanović rekao je da su zarade u pirotskoj kompaniji za poslednjih desetak godina realno opale za približno 40 odsto, uprkos odličnim poslovnim rezultatima „Tigar Tajersa“, navodi se u saopštenju. 

Kompanija „Tigar Tajers“ posluje u sastavu francuske grupacije Mišlen i trenutno u Pirotu zapošljava približno 3.600 radnika u stalnom radnom odnosu i još oko 600 radnika angažovanih preko agencija po ugovorima na određeno vreme.

Po vrednosti izvoza, kompanija je na četvrtom mestu u privredi Srbije. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.