Srbija

10.03.2022. 14:44

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Grad Novi Sad sprečava peticiju protiv rudnika litijuma, tvrde organizatori

Četvoro overivača potpisa povučeno je sa četiri lokacije sat i po vremena nakon što je počelo prikupljanje potpisa protiv rudarenja litijuma u Srbiji, koje organizuje nevladina organizacija Kreni-promeni, javio je portal 021.Kako se p...

Foto: Pixabay

Srbija

10.03.2022. 14:44

Četvoro overivača potpisa povučeno je sa četiri lokacije u Novom Sadu, sat i po nakon što je počelo prikupljanje potpisa protiv rudarenja litijuma u Srbiji, koje organizuje nevladina organizacija Kreni-promeni, javio je portal 021.

Za narodnu inicijativu neophodno je prikupiti ukupno 30.000 potpisa. Inicijativa bi se zatim našla u Narodnoj skupštini, koja bi morala da razmatra Predlog zakona o trajnoj zabrani istraživanja i rudarenja bora i litijuma na teritoriji Srbije.

U tome im pomaže Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), a u Novom Sadu je organizaciju prikupljanja potpisa na sebe preuzeola organizacija „Most solidarnosti“. 

Početak prikupljanja potpisa u Novom Sadu najavljen je i počeo danas na četiri lokacije, a gradska uprava je odobrila overivače, ali je potom, „čitava stvar naprasno prekinuta“.

„Na jednoj lokaciji je sakupljanje potpisa trebalo da počne u 11 časova, ali su meni sad zabranili da uopšte dovedem overivača jer je on, kao i preostalo troje overivača, preusmeren na neke druge poslove“, kaže Milenko Vujić iz nevladine organizacije „Most solidarnosti“.

ŠTA SVE ZNAMO O PROJEKTU ZA ISKOPAVANJE LITIJUMA U DOLINI JADRA?

Prema njegovim rečima, građanima sada moraju da objašnjavaju kako je gradska uprava praktično zabranila tu aktivnost i da, nezvanično čujemo, nećemo dobiti overivače pre izbora zbog ‘obima posla’.

„Bukvalno nam kradu 45 od 90 dana za prikupljanje potpisa. Reč je o nameri da se zabrani inicijativa u Novom Sadu jer su shvatili da smo ozbiljni i dobro organizovani„, ocenjuje Vujić, koji dodaje da je ta odluka „čisto politička“.

On dodaje da je namera bila da se potpisi sakupljaju do kraja marta.

RIO TINTO PREISPITUJE PRAVNI OSNOV UKIDANJA PLANA ZA „JADAR“

Lokacije koje su određene za prikupljanje potpisa u Novom Sadu su Mesna zajednica Liman, Mesna zajednica Liman 3, Mesna zajednica Ivo Andrić i prostorije Grupe za konceptualnu politiku u Pariske komune.

Inicijativu u Novom Sadu je na društvenim mrežama najavio i predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i direktor kampanje grupe građana „Kreni-Promeni“, Savo Manojlović.

Iza „Kreni-Promeni“ je oko stotinak peticija i mnoštvo protesta, ali je najveća akcija do sada bila usmerena na borbu protiv poslovanja kompanije „Rio Tinto“ u Srbiji, uz zahteve za moratorijum na eksploatacije litijuma i bora.

O RUDNIKU LITIJUMA TREBA JAVNO PRIČATI NA OSNOVU ČINJENICA, A NE EMOCIJA

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.