Svet

10.03.2022. 17:06

Nova ekonomija, Forbes

Autor: Nova Ekonomija

Duplirao se broj ruskih milijardera pod udarom zapadnih sankcija

Jedanaest milijardera iz Rusije bilo je pod sankcijama SAD, EU ili Velike Britanije pre napada Rusije na Ukrajinu 24. februara. Taj broj je dosad porastao na 20 najbogatijih Rusa, izbrojao je Forbs.Najpre je Ujedinjeno Kraljevstvo sankcionisalo t...

Pixabay, Dimitro Sevastopol

Svet

10.03.2022. 17:06

Jedanaest milijardera iz Rusije bilo je pod sankcijama SAD, EU ili Velike Britanije pre napada Rusije na Ukrajinu 24. februara. Taj broj je dosad porastao na 20 najbogatijih Rusa, izbrojao je Forbs.

Najpre je Ujedinjeno Kraljevstvo sankcionisalo trojicu milijardera koji su već pod sankcijama SAD — Timčenka, Borisa Rotenberga i Igora Rotenberga. EU je sankcionisala 336 poslanika ruskog parlamenta koji su glasali za priznanje otcepljenih ukrajinskih oblasti Lugansk i Donjeck, a na listi su bila i dva milijardera, Andrej Skoč i Leonid Simanovski.

Forbs saznaje da je samo nekoliko sati nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. februara, predsednik Vladimir Putin pozvao  u Kremlj 37 najvećih biznismena u zemlji, uključujući najmanje 12 milijardera. Dvojica milijardera, Mihail Gucerijev i Sulejman Kerimov, bili su u to vreme pod sankcijama SAD ili Evropske unije.

Svrha sastanka je bila da ih informiše o razlozima za napad, pri čemu je Putin tvrdio da nije imao izbora osim da izvrši invaziju i da razume da će Rusija verovatno biti pogođena novim sankcijama. 

Drakulić: Tajkuni uz srpsku vlast su uplašeni

Nakon što je Putin progovorio, navodno je napustio prostoriju ne dozvolivši nikome od poslovnih ljudi da komentariše ili postavlja pitanja. Prema rečima jedne osobe koja je prisustvovala, sastanak je prvenstveno bio trenutak napravljen za TV osmišljen kako bi Putin izgledao dobro, ostavljajući mnoge prisutne frustriranima.

Od sastanka, devet ruskih milijardera koji nikada ranije nisu bili kažnjeni dobili su ekonomska ograničenja. 

EU je 28. februara uvela zabranu putovanja, zamrznula sredstva i obećala da će krenuti za jahtama, privatnim avionima i luksuznim kućama sledećih ruskih milijardera: Alekseja Mordašova, druge najbogatije osobe u Rusiji; Mihaila Fridmana i Pjotra Avena, suvlasnika Alfa banke;

Na spisku je i investitor Alisher Usmanov; i tajkun za nekretnine Aleksandar Ponomarenko. Genadija Timčenka, koji je već bio na crnoj listi SAD i Ujedinjenog Kraljevstva, takođe je sankcionisala EU. 

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo 3. marta uvele su Usmanovu zamrzavanje imovine i zabranu putovanja. 

EU je 9. marta uvela sankcije još trojici milijardera: Andreju Meljničenku, Vadimu Moškoviču i Dmitriju Pumpjanskom. 

Ujedinjeno Kraljevstvo je 10. marta sankcionisalo Olega Deripasku i Romana Abramoviča, vlasnika Čelsija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.