Svet

16.03.2022. 12:21

EURACTIV

Autor: Nova Ekonomija

EU će subvencionisati cene goriva zbog sukoba u Ukrajini

Ministri finansija Evtropske unije juče su složili da subvencionišu cene goriva za domaćinstva i da ponude podršku kompanijama koje su pogođene porastom cena energije kao rezultatom ruske invazije na Ukrajinu, izjavio je francuski ...

Foto: Pixabay

Svet

16.03.2022. 12:21

Ministri finansija Evtropske unije juče su složili da subvencionišu cene goriva za domaćinstva i da ponude podršku kompanijama koje su pogođene porastom cena energije kao rezultatom ruske invazije na Ukrajinu, izjavio je francuski ministar finansija Bruno Le Mer, piše EURACTIV.

„Ovaj rat u Ukrajini dovodi do naglog povećanja cena robe, posebno gasa i hrane. Ovo zahteva koordinisan ekonomski odgovor evropskih država“, rekao je Le Mer na konferenciji za novinare nakon što je predsedavao razgovorima između ministara EU.

Le Mer, čija zemlja trenutno predsedava EU, rekao je da je zajednička strategija zasnovana na predlozima Evropske komisije za ublažavanje ograničenja državne pomoći EU kako bi se pomoglo u rešavanju vanrednog stanja u Ukrajini.

Kako ističe Le Mer da se strategija zasniva na tri ključna aspekta, prvi je podrška svim domaćinstvima pogođenim naglim poskupljenjem goriva, što je učinjeno i u Francuskoj, a mnoge druge evropske zemlje su uradile isto ili razmišljaju o tome.

„To bi bila neka vrsta popusta na cene na pumpi. Mnogi, mnogi ljudi nemaju drugog izbora nego da se voze na posao kolima. Ovo je podrška domaćinstvima koju smatramo neophodnom“, rekao je on.

Druga mera podrške bila je pomoć kompanijama koje su najteže pogođene porastom cena gasa, a ona bi dolazila kao pozajmica za koju garantuje vlada.

Treća mera je bila promena izvora energije kako bi postali nezavisni od Rusije, koja je najveći snabdevač energijom u bloku i obezbeđuje 45 odsto svog gasa, više od četvrtine nafte i pola uglja.

„Moramo da izgradimo našu energetsku nezavisnost što je pre moguće. Moramo da ubrzamo investicije, zamenimo izvore energije, izvore snabdevanja i da izgradimo zalihe“, rekao je Le Mer.

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis rekao je da bi zemlje EU mogle da finansiraju takve investicije iz veoma jeftinih kredita dostupnih u okviru fonda EU za oporavak koji su ostali neiskorišćeni.

„Još uvek ima na raspolaganju 200 milijardi evra zajmova koje zemlje članice mogu da zatraže do avgusta 2023. godine za finansiranje dodatnih investicija i reformi“, rekao je Dombrovskis na konferenciji za novinare.

On dodaje kako je to ogromna količina koja se može iskoristiti da se odgovori na određene izazove koji proizilaze iz sukoba kao šro je ubrzavanje razvoja obnovljivih izvora energije.

Šefovi država i vlada EU sastali su se prošlog petka u Briselu i pozvali Evropsku komisiju „da iznese plan za obezbeđivnje sigurnosti snabdevanja i pristupačnih cena energije tokom sledeće zimske sezone do kraja marta“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.