Srbija

22.03.2022. 13:50

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Nacionalna služba za zapošljavanje daje 35 miliona Prointeru, uprkos žalbama

Foto: Nova ekonomija

Srbija

22.03.2022. 13:50

Kompanije Prointer-web i Prointer sistem su dobile posao mikrofilmovanja dokumentacije kragujevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, piše u odluci o dodeli ugovora. Tenderski postupak je trajao skoro godinu dana jer su se dve firme žalile na konkursnu dokumentaciju, tvrdeći da favorizuje pojedine ponuđače.

Za ovaj posao Prointer-web i Prointer sistem će dobiti 35,9 miliona dinara, što je nešto više od 305.000 evra.

Mikrofilmovanje predstavlja umanjenu reprodukciju originalnog dokumenta na filmu.

„Potrebno je izvršiti arhivističku i fizičku pripremu, digitalizaciju i mikrofilmovanje originalne dokumentacije u papirnom obliku“, piše u tehničkoj specifikaciji javne nabavke.

Da li je broj nezaposlenih koji su dobili pomoć tajna?

Ukupna količina dokumentacije je procenjena na blizu osam miliona dokumenata. U pitanju je dokumentacija iz kartoteke i iz dosijea korisnika novčane naknade.

Osim pobedničke, ponudu je dala i kompanija „List sistem“ iz Beograda. Ponuda ovog ponuđača bila je i povoljnija za oko tri miliona dinara, ali je odbijena jer nije ispunjavala sve uslove iz konkursne dokumentacije.

Tender je raspisan još u aprilu 2021. godine, ali je ugovor dodeljen tek 11 meseci kasnije, jer su u međuvremenu podneta i dva zahteva za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

RIK dodelio ugovore u postupcima „hitnih“ nabavki

Zainteresovane firme tvrdile da se favorizuju pojedini ponuđači

Najpre je u maju prošle godine „Info Space“ podneo zahtev za zaštutu prava Nacionalnoj službi kao naručiocu.

Ova firma se žalila na uslove koji su određeni konkursnom dokumentacijom. U zahtevu je navedeno da je naručilac tražio firmu koja ima angažovanog doktora istorijskih nauka koji je stručan za zaštitu arhivske građe, iako predmet tendera usluga mikrofilmovanja, a ne zaštita arhivske građe.

Takođe, Nacionalna služba za zapošljavanje je tražila da firma raspolaže sa uređajem za mikrofilmovanje koji ima vrlo konkretne karakteristike kao što je monitor sa 8K rezolucijom, kao i specifične mogućnosti konverzije i zapisa.

„Info Space“ je naveo da je ovakav uređaj atipičan i da su time favorizovani ponuđači koji imaju ovakav uređaj.

Republička komisija je usvojila zahtev firme „Info Space“ i zahtevala da se promeni deo konursne dokumentacije i da Nacionalna služba za zapošljavanje plati 120.000 dinara na ime nadoknade uplaćene takse.

U oktobru je podnet novi zahtev za zaštitu prava, ovaj put od strane firme „List Sistem“.

I ova kompanija je imala primedbe na sadržinu konkursne dokumentacije i to takođe u vezi sa tim kakav je uređaj tražen, a pre svega na to koje formate mora da proizvodu i kakvu mogućnost konverzije treba da ima. Kompanija je navela da je „ovako postavljen zahtev u pogledu tehničkog kapaciteta neopravdano strog“, piše u rešenju komisije.

Republička komisija je ova zahtev odbila jer je „naručilac naveo jasnu argumentaciju u pogledeu obrazloženja svojih objektivnih potreba“ kako se pojašnjava u rešenju.

JKP „Javno osvetljenje“ mora da plati 120.000 dinara Kip lajtu

Nacionalna služba za zapošljavanje je u decembru 2021. godine, nakon okončanja oba postupka za zaštitu prava, dodelila ugovor kompanija „Prointer-web“ i „Prointer sistem“, ali je zatim tu odluku poništila.

Naime, kako piše na Portalu javnih nabavki, nakon prvobitne odluke o dodeli ugovora, Nacionalna služba za zapošljavanje iz Kreagujevca je, u skladu sa Rešenjem Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, ponovila fazu stručne ocene ponude.

Nakon toga, ponovo je zaključila da ponuda dva Prointera ispunjava sve uslove, tako da je u martu ponovo dodeljen ugovor za mikrofilmovanje.

Poslovanje Prointera

„Prointer-web“ je kompanija koja je osnovana 2008. godine, ali počinje uspešno da posluje tek deset godina kasnije. Naime, u javno objavljenim finansijskim izveštajima, firma 2017. godine uopšte nije imala poslovne prihode, da bi 2018. godine imala 24,5 miliona dinara, 2019. godine 196,5 miliona dinara i 2020. godine 298 miliona dinara poslovnih prihoda. 

„Prointer sistem“ je osnovan 2012. godine, ali i on, prema dostupnim izveštajima, prihode ima tek od 2018. godine. Napominjemo, u dostupnoj elektronskoj bazi Agencije za privredne registre je moguće videti podatke od 2017. godine, ali je Nova ekonomija koristila i druge dostupne izvore koje se bave analizom poslovanja kompanija. 

„Prointer sistem“ je 2018. godine imao poslovne prihode 27,1 milion dinara, 2019. godine 427 miliona dinara, a 2020. godine 674,5 miliona dinara.

„Prointer-web“ i „Prointer Sistem“ često dobijaju posle u postupcima javnih nabavki, a samo tokom od početka ove godine dobile su, između ostalog, ugovore od Grada Beograda, „Pošta Srbije“, Uprave carina, Transnafte, Elektrodistibucije…

Čudne slučajnosti i zanimljive sekunde

Vlasnica obe Prointer kompanije je izvesna Ivana Rajić.

Vlasnik firmi Prointer-web je do 2020. godine, a do 2018. godine Prointer Sistem i Prointer IT Solutions bio je Slobodan Kvrgić.

Prointer sistem je vlasnik Eurosalon fabrike od oktobra 2018. godine, a u nekoliko meseci pre toga vlasnik je bila kompanija Prointer IT Solutions.

Kako je Insajder objavio 2017. godine, bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza je krajem 2014. godine od Kvrgića kupio Eurosalon fabriku, da bi je dve i po godine kasnije kupio za pet puta manje novca.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.