Srbija

29.03.2022. 14:37

021

Autor: Nova Ekonomija

„Na snabdevanje gasom može da utiče „iracionalna politička odluka“

Foto: Screenshot/Dušan Bajatović prilikom jednog gostovanja na K1 televiziji

Srbija

29.03.2022. 14:37

Snabdevanje Srbije gasom, pre svega iz pravca Balkanskog toka nije ugroženo, kaže u razgovoru za portal 021.rs vršilac dužnosti (v.d.) Javnog preduzeća Srbijagas, Dušan Bajatović. Prema njegovom mišljenju, problem u snabdevanju tim energentom može da se dogodi ukoliko se donese iracionalna politička odluka.

To može da bude neka zajednička odluka Evropske unije. Matematički, pravno i ekonomski ne bi trebalo da imamo bilo kakav problem“, smatra Bajatović. 

Prema njegovim rečima, EU ne može na ujednačen način da reši pitanje ruskog gasa, jer će joj Amerika isporučiti 15 milijardi kubika, a potrebno joj je više od 250 milijardi.

Ocenjuje i da uprkos ratu, velike isporuke gasa i dalje idu preko Ukrajine, makimalno radi gasovod Jamal, radi i Severni tok 1, Balkanski tok i Blue stream.

Može li Evropa da preživi sledeću zimu bez ruskog gasa?

„Na period od pet do sedam godina, nemoguće je rešiti gasnu jednačinu bez ruskog gasa. Mi možemo da ugasimo isporuke ruskog gasa, ali je uslov da imamo dovoljno drva. Bojim se da ovde, ali ni u Evropi, nema toliko šuma„, kaže Bajatović.

Prvi čovek Srbijagasa kaže da bi u tom slučaju, pored Srbije, bila ugrožena i Bugarska, odakle stiže ruski gas i ocenjuje da bi smanjenje industrijske proizvodnje zbog gasnih nestašica bio apokaliptični scenario, jer tada pada proizvodnja, nema radnih mesta i nastupa inflacija.

Bajatović kaže da sankcije rusiji nisu uveli Kina, Indija, Pakistan i Brazil, odnosno da 80 odsto ljudi živi u tim državama i smatra da čitava situacija najviše odgovara Americi, koja zbog toga oporavlja svoju industriju i možed a radi po trenutnim cenama.

ČEŠKA UKIDA PDV NA STRUJU I GAS

Bajatović kaže da sada imamo izrazito neravnomernu potrošnju gasa i to objašnjava na primeru kada neka zemlja želi da kupi tri milijarde kubika gasa i kada joj se, u skladu sa takvim ugovorom, dnevno isporučuje 8,2 miliona kubika.

„Realna potrošnja ne izgleda tako. Mi smo u decembru imali dnevnu potrošnju od 12, 14, pa i 17 miliona kubnih metara gasa, onda se desi da padne ispod tih osam, pa se opet popne“, dodaje v.d. Srbijagasa.

Kako objašnjava, ranije se to balansiralo na nivou godine i Gaspromeksport nije naplaćivao penale zbog razlike u potrošnji, ali kako naglašava, Srbija u trenutnoj situaciji kada je došlo do krize sa ostalim snabdevačima, ne može da ima ono što nema niko u Evropi.

GASNA KRIZA U SRBIJI: SAMO DA PROĐU IZBORI

Ocenjuje da će tokom određivanja cene gasa biti važan miks naftne i berzanske formule i skala koja će rešavati pikove, odnosno fleksibilnost u potrošnji.

Kako Bajatović naglašava, ona bi Srbiji trebalo da dozvoli da u kontrolisanim i unapred dogovorenim uslovima dobije odgovarajuće količine gasa, gde mora da se plati razlika za pikove, jer su oni najskuplji.

„Prvo o čemu treba da razgovaramo je količina, drugo – da li možemo da dobijemo način na koji ćemo obračunavati pikove“, dodao je Bajatović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.