Svet

05.04.2022. 13:50

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

SAD zaustavile isplatu ruskih obveznica

Foto: Pixabay

Svet

05.04.2022. 13:50

Sjedinjene Države su u ponedeljak sprečile rusku vladu da plati vlasnicima svog državnog duga više od 600 miliona dolara iz rezervi koje se drže u američkim bankama. Cilj ovog poteza bilo je pojačavanje pritiska na Moskvu, kao i da potroši svoje zalihe dolara.

U sankcije koje su uvedene nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara ubraja se i zamrzavanje devizbih rezervi Ruske centranle banke u finansijskim institucijama SAD, ali je Ministarstvo finansija dozvoljavalo ruskoj vladi da koristi ta sredstva za isplatu kupona na državni dug denominiran u dolarima.

U ponedeljak, pošto je dospela najveća isplata, uključujući otplatu glavnice od 552,4 miliona dolara po obveznici koja dospeva, američka vlada je odlučila da uskrati pristup Moskvi zamrznutim sredstvima, rekao je portparol američkog Ministarstva finansija.

Duplirao se broj ruskih milijardera koji su pod ruskim sankcijama

Taj potez je imao za cilj da primora Moskvu da donese odluku o tome da li će koristiti dolarske rezerve za isplatu svog duga ili u druge svrhe, uključujući podršku svojim ratnim naporima, rekao je portparol, a ukoliko se odluči da ne isplat dospele obveznice, suočena je sa bakrotom.

„Rusija mora da bira između isušivanja preostalih vrednih dolarskih rezervi ili novih prihoda, ili neplaćanja“, rekao je portparol.

Tretor je zaustvio JPMorgan Chase & Co, koja je do sada obrađivala plaćanja kao korespondentska banka, rekao je izvor za Rojters. 

Ova banka obrađuje isplate kupona iz Rusije, šaljući ih agentu za plaćanje da ih distribuira vlasnicima obveznica u inostranstvu. Rusija ima grejs period od 30 dana da izvrši uplatu, dodao je izvor.

Rusija ima sredstva da plati iz rezervi, pošto su sankcije zamrznule otprilike polovinu od oko 640 milijardi dolara ruskih zlatnih i deviznih rezervi, ali povlačenje bi povećalo pritisak baš u trenutku kada Sjedinjene Države i Evropa planiraju nove sankcije kako bi kaznile Moskvu zbog ubistava civila u Ukrajini.

Rusija, koja ima ukupno 15 otvorenih međunarodnih obveznica nominalne vrednosti od oko 40 milijardi dolara, uspela je da izbegne neplaćanje svog međunarodnog duga uprkos zapadnim sankcijama bez presedana. Ali zadatak postaje sve teži.

Ovakve sankcije bi takođe mogle da izvrše pritisak na ruske zahteve da im evropski kupci plaćaju rublje za gas.

Rusiji je poslednji put dozvoljeno da izvrši isplatu kupona u iznosu od 447 miliona dolara na državnu obveznicu u dolarima iz 2030. godine, koja je dospela prošlog četvrtka, što je bila otprilike peta takva isplata od početka rata.

Ako Rusija ne izvrši bilo koju od svojih predstojećih isplata obveznica u unapred definisanim vremenskim okvirima, ili plati u rubljama gde je navedeno u dolarima, evrima ili drugoj valuti, to će predstavljati neizvršenje obaveza. 

Iako Rusija nije u mogućnosti da pristupi međunarodnim tržištima zaduživanja zbog sankcija, neizvršenje obaveza bi joj zabranilo pristup tim tržištima dok kreditori ne budu u potpunosti otplaćeni i ne reše svi pravni slučajevi koji proizilaze iz neizvršenja obaveza.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.