Svet

06.04.2022. 12:33

Poslovni.hr

Autor: Nova Ekonomija

Sankcije i za Putinove ćerke, samo da im nađu kuće

Pixabay, Dimitro Sevastopol

Svet

06.04.2022. 12:33

Evropska unija raspravlja o uvođenju sankcija ćerkama ruskog predsednika Vladimira Putina, navode izvori za Bloomberg, prenosi Poslovni.hr.

Evropske vlade tek treba da odobre predloženi popis sankcionisanih osoba pa je još uvek podložan promenama, a na popisu su političari, tajkuni i članovi njihovih porodica.

Sankcionisanje Putinovih ćerki, Katerine i Marie je simbolički potez jer je nejasno koliku imovinu imaju van Rusije. Reč je o potezu koji ima cilj da privuče pažnju ruskog predsednika, piše Bloomberg.

Ruski IT-evci otvaraju firme u Srbiji

Kremlj nikada nije potvrdio imena ćerki Vladimira Putina, niti objavio njihove fotografije kao odraslih osoba.

Putin je 2015. godine izneo nekoliko podataka o njima, navodeći da su obe diplomirale na ruskim univerzitetima i da govore više jezika.

Ko finansira Putinov rat

Marija Voroncova, starija ćerka, je suvlasnica kompanije Nomenko, koja je uključena u većinski privatni investicioni projekt u zdravstvu, tvrde ljudi koji su upoznati s tim. Katerina Tikhonova vodi institut za veštačku inteligenciju na Moskovskom državnom univerzitetu. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da nije upoznat s predlogom o sankcionisanju Putinovih čerki i da će pričekati dok to ne bude službeno objavljeno.

Novi paket sankcija treba da odobre sve države članice.

EU takođe planira da uvede sankcije i drugim subjektima, uključujući subjekte u sektoru odbrane i četiri banke koje su bile odsečene od globalnog platnog sistema SWIFT, ali još nisu u potpunosti sankcionisane, uključujući VTB Bank PJSC. Takođe se predlaže zabrana uvoza ruskog uglja, piše Bloomberg.

Ko je sve otišao iz Rusije?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.