Vesti iz sveta

06.04.2022. 16:54

Eurostat

Autor: Nova Ekonomija

Hektar zemlje najskuplji u Holandiji, a najjeftiniji u Hrvatskoj

Foto: Pixabay

Prosečna cena jednog hektara obradivog zemljišta je najskuplja u Holandiji, gde je 2019. godine bila 69.632 evra, preneo je EurostatPosmatrano po regionima, najskuplje su u španskom Kanariju, gde se u proseku kretale u iznosu od 120.477 evra po hektaru tokom 2020. godine.

Obradivo zemljište bilo je najjeftinije u Hrvatskoj, gde je hektar koštao u proseku 3.440 evra u 2020. godini.

Na regionalnom nivou, hektar obradivog zemljišta je najmanje koštao u švedskoj regiji Ovre Norland i u proseku je iznosio 1.822 evra 2020. godini.

Najveći rast prodajnih cena zemljišta od 2011. do 2020. godine bio je u Rumuniji i Češkoj, sa petostrukim povećanjem, Estoniji i Litvaniji (oko tri i po puta), dok su u Bugarskoj, Mađarskoj i Poljskoj su udvostručene.

Cene su porasle i u većini drugih država članica, ali mnogo manje nego u navedenim primerima, a značajan izuzetak bila je Grčka, gde je prosečna cena obradivog zemljišta pala 18 odsto.

NALED TRAŽI UKIDANJE NAKNADE ZA KONVERZIJU ZEMLJIŠTA

Cene poljoprivrednog zemljišta u Srbiji lane su bile za tri odsto više nego 2020. godine, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda.

Rekordna cena neke njive ili oranice dostigla je skoro 41.000 evra za hektar, a najviše prodatih parcela bilo je na području Vojvodine, gde je i najviša srednja vrednost poljoprivrednog zemljišta, preko 11.000 evra za hektar.

SAZNAJEMO: SRBIJA POKLANJA ZEMLJIŠTE VREDNO 6,25 MILIONA EVRA NEMAČKOM MTU

CENE IZNAJMLJIVANJA EVROPI

Iznajmljivanje jednog hektara obradivog zemljišta ili pašnjaka, kako se dodaje, bilo je najskuplje u Italiji, u proseku 837 evra godišnje, a zatim u Holandiji, u proseku 819 evra u 2019. godini.

Najviši prosek iznajmljivanja jednog hektara obradivog zemljišta ili pašnjaka u 2020. godini, gledano po regijama, bio je u Italijanskoj regiji Friuli-Venecija Đulija i iznosio je 1.714 evra.

Iznajmljivanje poljoprivrednog zemljišta u 2020. bilo je u proseku najjeftinije u Slovačkoj (57 evra po hektaru), iako su najjeftiniji regioni u EU bili Melersta Norland i Ovre Norland u Švedskoj (oboje 34 evra po hektaru pre dve godine).

Pre tri godine Uprava za poljoprivredno zemljište u Srbiji utvrdila je prosečnu cenu zakupa po hektaru, koja važi za prosečan kvalitet zemljišta i iznosi 196,23 evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.