Srbija

15.04.2022. 17:14

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Inspekcija obustavila radove na cevovodu u Pribojskoj Banji

Foto: Pixabay

Srbija

15.04.2022. 17:14

Opštinska inspekcija obustavila je radove investitora, zbog kojih su protestovali građani u Pribojskoj Banji. Kako je ranije prenela Radio-televizija Srbije (RTS), građani su se bunili zbog toga što se od termalnog izvora gradi novi cevovod.

Nadležni inspektor, kako se navodi u obaveštenju, izvršio je vanredni inspekcijski nadzor i utvrdio da investitor, Goran Despić, nema dozvolu nadležnih organa za deo trase cevodovoda u dužini od 100 metara.

Inspektor je, kako se dodaje, naložio zatvaranje gradilišta u delu za koji ne postoji odobrenje nadležnih, kao i vraćanje izvedenih radova u prvobitno stanje.

Meštani Pribojske Banje, koji su zabrinuti za opstanak tamošnjeg lečilišta, izjavili su za RTS prošle nedelje kako ne žele da dođu u situaciju da ostanu bez vode zbog radova na novom cevovodu.

KAKO GAZDUJEMO TERMALNIM IZVORIMA U BANJAMA

Oni su tada zatražili i da se preispitaju sve dozvole kojima su investitoru odobreni radovi na postavljanju cevi. 

Predstavnik investitora tada je izjavio kako ne želi da odvodi termalnu vodu sa banjskog izvora, kao i da radove izvodi kako bi obezbedio protivpožarnu zaštitu u svom objektu.

Odluka inspektora može da se pronađe na sledećem LINKU.

Foto: Screenshot

O gazdovanju banjama u Srbiji nedavno je pisao i naš portal.

Kako nam je objasnio hidrogeolog Branislav Božović, svaki novi investitor u nekoj banji trebalo bi da učestvuje u elaboratu kojim se istražuju potencijali njenog termalnog izvora.

Prema njegovim rečima, to je garancija da oni ljudi koji tu žive, kao i ostali investitori, koji su došli pre njega, neće ostati bez termalne ili pijaće vode.

Božović je podsetio kako se u mnogim banjama dešavaju slične stvari, novi investitori prave nove bušotine i ruše koncepciju termalnog izvora, a to za posledicu ima gubitke u termalnoj vodi.

On je naglasio da je Vrnjačka Banja jedan od primera takvog neodgovornog ponašanja nekih investitora i onih državnih službenika koji im izdaju dozvole za nove bušotine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.