Vesti iz sveta

29.04.2022. 13:15

RTS, TimeOut

Autor: Nova Ekonomija

Idete u Veneciju, da li ste unapred rezervisali ulaznice?

Foto: Unsplash

Venecija se već decenijama unazad bori sa prenaseljenošću, a veliki problem nastaje u špicu sezone kada je ovaj grad prepun turista. Lokalne vlasti veruju da bi u Veneciju trebalo da se ulazi sa posebnom ulaznicom koju je potrebno unapred rezervisati kako bi se ubuduće regulisao ogroman broj posetilaca koji zakrčuju trgove i uske ulice grada.

Najveći problem predstavljaju velike posete, jednodnevnih turista koji često odlaze brodovima za krstarenje i tako blokiraju horizont ka mnogim glavnim atrakcijama Venecije, začepljujući gradske ulice i opterećujući njegove resurse, piše Tajm aut.

Zbog toga je prošlog leta grad zabranio krstarenje brodovima iz svog istorijskog centra kako bi pomogao da se zadrži status svetske baštine Uneska. Italijanska vlada je takođe proglasila lagunu nacionalnim spomenikom kako bi pomogla u zaštiti krhkog ekosistema od masovnog turizma

Lokalne vlasti planiraju da uvedu prethodnu rezervaciju, uz naplatu ulaznice. 

Šema će početi u junu, pa će oni koji žele da posete Veneciju pre posete morati da rezervišu onlajn ulaznicu nakon čega će im biti poslat QR uz pomoć kog će moći da prođu kroz kapije na glavnim pristupnim tačkama.

Cene ulaznica će varirati u zavisnosti od toga kada rezervišete: verovatno će dostići 10 evra u jeku sezone, a pasti na 3 evra kada se broj poseta smanji.

Venecija će na taj način postati jedna vrsta muzeja na otvorenom i prvi grad na svetu koji će uvesti takav sistem. Sa testiranjem će se započeti ovog leta i ulazak će biti gratis, a čitav sistem bi trebalo da počne da funkcioniše od 2023. godine uz plaćanje na odgovarajućem portalu. U ovom momentu je još uvek moguće posetiti grad bez rezervacije i uz još uvek dovoljno prohodne ulice, prenosi RTS.

U ovom momentu se grad koji je, kao i ostatak Italije, bio potpuno blokiran i bez turista, polako vraća u život a stanovnici Venecije, koji mahom žive od turizma, nadaju se da se stvari polako vraćaju u normalu.

Situacija se kada je reč o dolazaku turista u Veneciju menja na bolje kažu zaposleni u ugostiteljskom sektoru, a ono što se primećuje jeste mnogo veći broj turista u odnosu i na prošlu godinu. 

U 2020. godini, gradu je falilo 97 odsto turista, odnosno, došlo je samo tri procenta posetilaca uodnosu na broj koji inače obiđe Veneciju.

„Za nas su ove dve godine bile jako teške, jer nas vlada nije baš mnogo podržala, ali smo se međusobno pomagali jer smo mi kao ogromna porodica. To nam je pomoglo da prevaziđemo ovu veoma tešku situaciju. Danas sve izgleda kao neka pseudo normalnost“, rekao je za RTS gondolijer Andrea Balbi.

On ističe kako brojevi nisu kao oni iz 2019. godine, ali primećuje da se život polako vraća u grad.

„Posle prvog lokdauna imali smo teške mesece uspona i padova, 2021. je bilo nešto bolja, a ovih dana turista ima zbog Uskrsa, pa i otvaranja Bijenala. Zbog proslave 200. godina hotela organizovali smo posebne ture za posetioce, jer je hotel turistička atrakcija“, kaže direktor hotela Danieli u Veneciji, Đanriko Espozito.

On je objasnio kako su u ovom hotelu odsedale istorijske ličnosti kao što su Vagner, Prust, Onazis, Marija Kalas, ali i holivudske zvezde kao i to da su mnogi filmovi poput dva Džejmsa Bonda i filma Turist su snimljeni baš u ovom hotelu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.