Srbija

04.05.2022. 16:14

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Kula Geneks opet na tenderu

Foto: Pixabay

Srbija

04.05.2022. 16:14

Kula Geneks, Zapadna kapija Beograda, ponovo je na tenderu, 23. maja, po početnoj ceni većoj od dve milijarde dinara, prenosi RTS. Dakle, još jednom će biti pokušano da se prva pametna zgrada na Balkanu proda, na javnom nadmetanju, nakon što je gigant „Generaleksport“ 2017. godine bankrotirao. 

„Nekada reprezentativno zdanje sada izgleda sablasno, praznih spratova, oronulih plafona, u prašini godinama propada. U zgradi, u kojoj je nekada radilo gotovo 2.000 ljudi, nema grejanja, ne rade liftovi, kompjuterski centar ne funkcioniše. Zgrada je postala veliki bilbord“, objavio je RTS.

Arhitekta Ivan Rašković smatra da Geneks kulu treba očuvati kao nasleđe, deo našeg profesionalnog, stručnog, regionalnog u krajnjem slučaju, nacionalnog identiteta.

„Arhitekta Mihajlo Mitrović autor je brutalnog pogleda sa građevine koja je slika jugoslovenskog brutalizma svrstana u enciklopedije svetske arhitekture. U stambeni deo kule smestili su se početkom osamdesetih Tanjugovci i Geneksovci, dok je poslovna kula, koja traži novog vlasnika, bila centar nekadašnjeg giganta“, kaže on za RTS.

ZGRADA GENEKSA PROGLAŠENA KULTURNIM DOBROM

Kula je i te kako simbol onog vremena, jedne pozne moderne koja je već prezrela i polako prelazi u postmodernu, kako danas to zovemo. Svakako je ono što je najvrednije i najznačajnije u simboličkom smislu, simbol je progresa tog vremena, navodi Rašković.

Da li će novi pokušaj prodaje vratiti simbol Novog Beograda u funkciju i oteti od propadanja poslovni deo Kule Geneks, pitaju se i stanari. Nadaju se da će se srediti i okolina budući da je i plato ispred u užasnom stanju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.