Srbija

11.05.2022. 14:57

Beta, saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Svoje zemljište u dolini Jadra Rio Tinto izdaje poljoprivrednicima

Foto: Pixabay

Srbija

11.05.2022. 14:57

Zemljište koje je otkupila kako bi sagradila rudnik litijuma, kompanija Rio Tinto je izdala u zakup poljoprivrednicima, kažu u Udruženju Zaštitimo Jadar i Rađevinu. Kako prenosi agencija Beta, prostorije Rio Tinta u selu Brezjak su prazne, a u kancelariji koja se nalazi u Loznici navučene su zavese.

Poljoprivrednom i šumskom zemljištu, koje je zbog potreba otvaranja rudnika litijuma kod Loznice i izgradnje objekata, Vlada Srbije proglasila gradjevinskim, vraćen je prvobitni status i ono je ponovo šumsko i poljoprivredno, izjavila je predsednica Udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu Marija Alimpić.

Ona je rekla da je prvog aprila ove godine to Udruženje uputilo podnesak Sekretarijatu Bernske konvencije Saveta Evrope u Strazburu, čiji je potpisnik i Srbija, kao i da je služba katastra 7. aprila preimenovala zemljište iz građevinskog u poljoprivredno i šumsko.

Građanima Jadra i Rađevine je, prema njenim rečima, to važno zbog visine poreza koji se obračunava na te dve kategorije zemljišta.

VIŠE TEKSTOVA O OVOJ TEMI:

Šta sve znamo o projektu za iskopavanje litijuma u dolini Jadra?

Vlada Srbije je, posle serije protesta ekoloških udruženja, u januaru donela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za otvaranje rudnika litijuma kod Loznice, ali je status zemljišta tada kako se podseća ostao nepromenjen.

„Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto pokušali su da deluju kao korporacija u zajedničkom interesu kako bi otvorili rudnik litijuma, bez obzira na štetne posledice po životnu sredninu i meštane ovog dela zapadne Srbije“, rekla je Alimpić.

Alimpić je rekla da stručnjaci tvrde da su natrijum-jonske baterije daleko efikasnije od litijumskih, jeftinije, ekološki prihvatljivije zbog mogućnosti reciklaže, kao i da nisu toksične kao litijumske.

„Nadležna ministarstva trebalo da se obaveste da se u svetu, kao na primer u Švedskoj i Sjedinjenim Državama, planira otvaranje fabrike natrijum-jonskih baterija, kao i da bi litijumske baterije koje se koriste za električna vozila za nekoliko godina, dok bi se otvorio rudnik u Srbiji, postale prošlost“, dodala je Alimpić.

RIO TINTO PREISPITUJE PRAVNI OSNOV UKIDANJA PLANA ZA „JADAR“

Vlada Srbije je, kako je navedeno u odgovoru Bernske konvencije, kojoj se žalilo Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu, donela je i Odluku o prestanku Odluke o obrazovanju Radne grupe za implementaciju projekta „Jadar“.

Dodaje se da je u toku i obustavljanje postupka o potrebi procene uticaja na životnu sredinu izgradnja dalekovoda za potrebe rudnika, a da je Zavod za zaštitu prirode, koji je izdao pozitivno Mišljenje o uslovima zaštite prirode zbog realizacije tog projekta, stavio taj akt van snage.

Kompanija Rio Tinto saopštila je da je tokom aprila radila rekultivaciju geoloških bušotina na parcelama koje je kupila za potrebe otvaranja rudnika, a koje je izdala u zakup.

Rio Sava Exploration je u jednom ranijem saopštenju navela da će proveriti stanja na tim parcelama, kako bi se utvrdilo da li se zemljište koristi u skladu sa potpisanim ugovorom o zakupu koji obavezuje zakupca da upotrebljava zemljište u skladu sa relevantnim zakonskim odredbama.

Kako se dodaje, meštani su kompaniju obavestili da su neki zakupci na parcelama koje su u njenom vlasništvu, posadili „određene neodobrene sorte“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.