Srbija

11.05.2022. 16:47

Mašina.rs

Autor: Nova Ekonomija

Protesti u Hrvatskoj za dostupan i legalan prekid trudnoće

Foto: RODA - Roditelji u akciji

Srbija

11.05.2022. 16:47

U Hrvatskoj će u četvrtak, 12. maja, biti organizovani protesti u nekoliko gradova povodom aktuelnog slučaja trudnice Mirele Čavajde kojoj su uskraćena prava na prekid trudnoće, piše portal Mašina.

Različite ženske i feminističke organizacije, inicijative i pojedinke i pojedinci organizuju protest kojim se zahteva pravo na dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u Hrvatskoj.

Čavajdi je uskraćeno pravo na prekid trudnoće na osnovu medicinskih indikacija koje upućuju na tešku bolest deteta.

Osnovan pravni tim za pomoć žrtvama nasilja u porodilištima

U Sisku, Šibeniku, Osijeku, Puli, Splitu, Rijeci i Zagrebu će se u organizovati proitesti sa parolama: „Dosta uskraćivanja zdravstvene skrbi!“, „Država je okrenula leđa ženama, ali mi stojimo solidarno jedni uz druge i vičemo DOSTA!“ kao i „Dosta političkih igara na račun zdravlja žena!“ piše Mašina.

„Hrabrost Mirele Čavajde da uslijed teške situacije u kojoj se našla progovori o svom stravičnom iskustvu uskraćivanja zdravstvene zaštite, omalovažavanja i maltretiranja u sustavu javnog zdravstva obavezuje nas na solidarnost i otpor“, stoji u tekstu poziva na protest.

Iskazujući solidarnost sa svim ženama koje su doživele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje koja su osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske, organizatori su pozvali javnost na otpor sistemskom uništavanju javnog zdravstva.

Ida Prester: Plastika je veštački nametnut standard devojkama na Balkanu

Kada je reč o pomenutom slučaju trudnice, u objavljenom zahtevu se traži hitan odgovarajući medicinski postupak prekida trudnoće Mireli Čavajda u okviru i o trošku državnog zdravstvenog sistema kao i da se utvrdi odgovornost i sankcionišu odgovorni za propuste u pružanju pravovremene i odgovarajuće pomoći.

Zahteva se i hitno donošenje smernica i protokola za siguran prekid trudnoće u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, kao i hitno objavljivanje kompletnih podataka o kapacitetima svih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj kada je u pitanju pružanje zdravstvene pomoći u području reproduktivnog zdravlja, i to specifično usluge prekida trudnoće.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.