Vesti iz zemlje

16.05.2022. 16:27

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

RERI: Ziđin Copper i njegov direktor kažnjeni zbog zagađenja Malog Peka

Foto: Pixabay

Kineska rudarska kompanija Ziđin Copper, kao i njen odgovorni direktor, kažnjeni su u sa milion dinara zbog zagađenja reke Mali Pek teškim metalima u martu prošle godine, saopštio je Regulatorni institut za životnu sredinu i obnovljivu energiju (RERI). Ziđin je, kako se navodi, već kažnjavan istim iznosom zbog prekomernog aerozagađenja u Boru.

Kako se navodi, nadležno javno tužilaštvo u Negotinu donelo je naredbu kojom je naloženo kažnjen Ziđin, kineska rudarske kompanije koja posluje u Boru i Majdanpeku.

Objašnjava se da je kazna doneta zbog krivičnog dela zagađenja životne sredine, a i njen iznos se uplaćuje u humanitarne svrhe.

„U martu mesecu 2021. godine došlo je do uznemirenja javnosti zbog zagađenja reke Pek, koja je usled aktivnosti kompanije Zijin Copper poprimila mutnu, crvenu, bakarnu i zelenu boju“, dodaje se u saopštenju RERI-ja.

Kako se podseća, nakon obraćanja velikog broja građana, RERI je angažovao Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, koji je sproveo uzorkovanje mulja iz reke Mali Pek.

„Rezultati uzorkovanja su pokazali da je mulj izuzetno zagađen zbog visokih koncentracija zagađujućih materija, bakra u 17 puta, arsena u 3,5 puta i olova u gotovo 2 puta većoj vrednosti u odnosu na propisanu“, navode predstavnici RERI-ja.

Takođe, angažovan je i Zavod za javno zdravlje Timok iz Zaječara, koji je analiziraoe površinske i otpadne vode na teritoriji  Majdanpeka, uzvodno od rudnika, nizvodno od uliva otpadnih voda iz rudnika i neposredno posle uliva Malog Peka u reku Pek.

Ziđin odustao od geoloških istraživanja na Kosmaju
Ziđinu odobreno proširenje rudnika „Čukaru Peki“
Ziđin kažnjen sa milion dinara zbog aerozagađenja u Boru
Borska topionica zbog remonta zatvorena do septembra

Naglašava se da su rezultati ispitivanja površinskih i otpadnih voda nizvodno od rudnika pokazali višestruko prekoračenje graničnih vrednosti zagađujućih materija, gvožđa pet puta  i mangana u dvostruko većoj količini u odnosu na propisanu vrednost.

Dodaje se da je reka Mali Pek pripadala je petoj klasi površinskih voda, koja se ne može koristiti ni u jednu svrhu. Istovremeno, kako se dodaje, vrednosti ovih zagađujućih materija na druge dve lokacije uzorkovanja su bile u okvirima dozvoljenih vrednosti.

RERI je inače u maju 2021. godine podneo krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je usled nezakonitog poslovanja od strane kompanije Zijin Copper došlo do zagađenja životne sredine.

RERI ukazuje da u ovom slučaju naročito zabrinjava izostanak reakcije nadležnih inspekcijskih organa, ministarstava ekologije i poljoprivrede, koji su utvrdili nezakonitosti, ali nisu podneli ni jednu krivičnu prijavu.

Ziđin je i ranije kažnjavan, zbog prekomernog aerozagađenja u Boru, sredinim novembra, kako je preneo naš portal takođe „samo sa miliona dinara“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.