Vesti iz zemlje

24.05.2022. 09:49

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Prihodi glavnog dobavljača Ministarstva zdravlja šest puta veći nakon pandemije

Foto: Nova ekonomija

Kompanija Magna farmacija, koja je bila glavni dobavljač opreme za sve tri novoizgrađene kovid-bolnice, renovirani deo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS), i koja je među glavnim dobavljačima PCR testova, tokom prošle godine uvećala je svoje poslovne prihode za 140 odsto.

To znači da su se prihodi Magna farmacije (Magna pharmacia) tokom 2021. godine bili skoro dva i po puta veći nego 2020. godine, a da su se u odnosu na period pre izbijanja pandemije veći za preko šest puta.

Godišnji poslovni prihodi i neto profiti firme Magna farmacija:

Kompanija je sa Ministarstvom zdravlja u toku 2020. godine ugovorila poslove opremanja kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu, a 2021. godine opremanje kovid bolnice u Novom Sadu i UKCS. Ukupna vrednost svih ovih poslova bila je 17,2 milijardi dinara, odnosno 146,5 miliona evra.

Magna farmacija je i ovlašćeni zastupnik PCR testova koji se koriste u državnmim laboratorijama za detekciju koronavirusa.

Zastupnik je testova kineskog proizvođača Bi-Dži-Aj (BGI) koji se koriste u laboratorijama Vatreno oko i američkog proizvođača Abot (Abbott).

Promet Bi-Dži-Aj testova je 2020. godine, što je poslednja dostupna informacija, bio 2,34 milijarde dinara (20 miliona evra).

Promet Abot PCR testova iste godine bio je 56,4 miliona dinara (oko 480.400 evra), kako je Nova ekonomija već pisala.

Kako se kupovalo: od nameštaja do rendgena

Ministarstvo zdravlja je opremu za kovid bolnice u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu kupovalo na isti način kao za renovirani UKCS. Zajedničko je da se oprema kupovala zajedno, odnosno da nabavka nije bila podeljena na partije.

To znači da se zajedno kupovao nameštaj, bolnički kreveti, laboratorijska oprema, skeneri i slično.

Na tender je mogla da se javi ili jedna kompanija koja može da ponudi sve što je jednoj bolnici potrebno ili da svoju ponudu da grupa firmi koje su se međusobno, van očiju javnosti, dogovorili o zajedničkoj ponudi, raspodeli profita i cenama.

Univerzitetski klinički centar Srbije (UKCS), foto: Nova ekonomija

I u slučaju sve tri kovid-bolnice i UKCS u postupku javne nabavke pobedila je grupa ponuđača na čijem čelu je bila Magna farmacija.

Nabavke opreme za tri kovid-bolnice su sprovedene u pregovaračkom postupku koji je najnetransaprenija vrsta tendera gde ponude mogu da daju samo firme koje je naručilac odabrao.

Nabavka za UKCS kupovana je u otvorenom postupku javne nabavke.

Opremanje kovid bolnica

Kovid bolnice u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu gradilo je Ministarstvo odbrane, a opremalo Ministarstvo zdravlja.

Opremanje bolnica u Batajnici i Kruševcu je koštalo skoro tri milijarde dinara (25,5 miliona evra).

Za sve tri kovid bolnice samo jedan glavni dobavljač opreme

Posao opremanja obe bolnice su dobile tri firme iz Beograda, Magna farmacija kao nosilac posla, Drager tehnika i Beolaser.

Ugovor za kupovinu opreme za novosadsku kovid bolnicu bio je vredan 1,97 milijardi dinara (oko 16,8 miliona evra).

Posao je dobila grupa ponuđača koju čine Magna farmacija kao nosilac posla, PTM, MD Imaging, Drager tehnika, INTREX i SZR Rover – MIlan Krunić. 

Nakon ponude Magne farmacije, cena opreme za UKCS skočilo sedam puta

Ministarstvo zdravlja je opremu za Klinički centar Srbije (KCS) platilo 14,3 milijardi dinara, što je oko 122 miliona evra. Oprema je kupljena za novootvoreni deo, ali i za deo čija rekonstrukcija još nije ni započeta, kako je naš portal već pisao.

Iako je u budžetu bilo predviđeno da se oprema plati 2,7 milijardi dinara (23 miliona evra), suma je sedam puta uvećana nakon što je grupa firmi na čelu sa Magna farmacijom (Magna pharmacia) dala ponudu od tačno 14,3 milijardi dinara.

Tokom celog postupka javne nabavke procenjena vrednost je bila tajna, tako da nije bilo poznato koja je maksimalna cena koju ponuđači mogu da daju.

Na tender je stigla jedna zajednička ponuda okupljena oko Magna farmacije. Konzorcijum čine i kompanije Drager tehnika, Schiller, B. Braun Adria, MD Imaging, Paroco Medical Equipment, Gorenje GTI, Medika-projekt, Alpha imaging i Trivax VV.

Ugovor je ovim kompanijama dodeljen u avgustu 2021. godine.

Magna farmacija i 2020. godine bila u vrhu po profitu

Magna farmacija se našla na 35. mestu na listi kompanija sa najvećim neto dobitkom u 2020. godini, navodi se u izveštaju o „STO NAJ… privrednih društava u 2020“ Agencije za privredne registre (APR), o čemu je Nova ekonomija pisala.

Firma je čest dobavljač zdravstvevnih institucija u Srbiji i ima niz sklopljenih ugovora sa kliničkim centrima, domovima zdravlja i bolnicama. U vlasnišvu je Jasne Stanivuk, dok je direktorka Novka Tomić.

Iako firma postoji od 1993. godine, značajan skok u prihodima beleži tek od 2018. godine.

Ovaj tekst je deo serijala Nove ekonomije „Korona presek: Rasvetljavanje zdravstvenih troškova u pandemiji“ u kome izveštavamo i otkrivamo na koji način su državne institucije trošile javni novac u toku pandemije COVID-19.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.