Vesti iz zemlje

02.09.2021. 19:00

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Novosadska kovid bolnica: Cena izgradnje stalno rasla, posao dobijali odabrani

Kovid bolnica u Novom Sadu koja će moći da zbrine 616 pacijenata juče, 2. septembra, je otvorena za rad. Cena njene izgradnje i opremanja rasla je sve od kraja aprila kada je javnost obaveštena da će ona biti i napravljena. Tako smo do&...

Foto: Vlada Srbije - srbija.gov.rs

Juče, 2. septembra, je otvorena kovid bolnica u Novom Sadu, koja će moći da zbrine 616 pacijenata. Cena njene izgradnje i opremanja rasla je sve od kraja aprila, kada je javnost obaveštena da će ona biti izgrađena.

Zbrku izaziva nekoliko različitih cena projekta – jednu koju ističe predsednik Aleksandar Vučić, drugu koju čitamo iz ugovora u postupcima javnih nabavki, treće do koje dolazimo sabiranjem različitih naknadnih državnih davanja za izgradnju, i četvrte cene koju je premijerka Ana Brnabić saopštila prilikom otvaranja.

Budžetom je planirano da izgradnja i opremanje bolnice koštaju 3,5 milijardi dinara (2,45 milijardi građevinski radovi i 1,05 milijardi za opremu i mašine).

Predsednik Vučić u julu kaže da će izgradnja ukupno koštatati 3,2 milijardi dinara (najverovatnije se radi samo o građevinskim radovima).

Dodatnim prebacivanjem novca iz budžeta Ministarstva privrede za kovid bolnicu u Novom Sadu obezbeđuje se još 2,9 milijardi dinara. Zajedno sa planom iz budžeta, ukupno je 5,8 milijardi dinara obezbeđeno za izgradnju i opremanje bolnice.

Premijerka Brnabić na otvaranju bolnice kaže da su građevinski radovi koštali 3,9 milijardi dinara, a opremanje blizu 2 milijarde dinara. Ukupno 5,9 milijardi dinara.

Najpre, rebalansom republičkog budžeta 22. aprila ove godine u budžetu Ministarstva odbrane namenjeno je 2,45 milijarde dinara (oko 2,85 miliona evra) za izgradnju zgrada i građevinskih objekata bolnice, dok je u okviru razdela Ministarstva zdravlja, koje je zaduženo za opremanje bolnice opremom i mašinama, za ove namene opredeljeno 1,05 milijardi dinara (8,9 miliona evra).

MINISTARSTVO NAMESTILO NABAVKU PREČIŠĆIVAČA VAZDUHA U CENTIMETAR

Dakle, budžetom je prvobitno predviđeno da izgradnja i opremanje kovid bolnice koštaju oko 3,5 milijardi dinara (oko 29,8 miliona evra) – 2,45 za izgradnju i 1,05 za opremu.

Predsednik Vučić je 14. avgusta, odgovarajući na pitanja u vezi sa cenom bolnice izjavio će ona koštati 3,2 milijardi dinara, što je nešto manje od 28 miliona evra, preneo je RTS.

Dodao je da je to nešto skuplje od prethodne dve kovid bolnice. Podsetio je da je kvadrat u Batajnici koštao 1.170 evra, a u Novom Sadu koštaće 1.300 evra, i da je skočila cena građevinskog materijala.

„Naplaćuje se u svetu i brzina izrade, ali nama se to ne naplaćuje. Zahvalan sam zbog toga izvođaču i podizvođačima. Oni vredno i naporno rade. Sasvim je izvesno neće se obogatiti. Napravili su dobre reference za sebe za buduće projekte“, dodao je predsednik.

PONOVO BEZ KONKURENCIJE: BOLNIČKI KREVETI DIREKTNOM POGODBOM KUPLJENI ZA 5,4 MILIONA DOLARA

Iz predsednikove izjave (s obzirom na to da govori o građevinskom materijalu i ceni kvadrata) možemo da zaključimo da govori samo o izgradnji bolnice bez uračunate opreme i u tom slučaju, cena je veća nego što je to predviđeno budžetom (2,45 milijardi).

Međutim, to je i dalje manje od onoga što nam je saopštila premijerka.

Premijerka Ana Brnabić 2. septembra, na dan otvaranja bolnice kaže kako je izgradnja koštala 3,9 milijardi dinara (oko 33,2 miliona evra), dok je u njeno opremanje uloženo oko 17 miliona evra (skoro 2 milijarde dinara). Dakle, premijerka nam na dan otvaranja kaže da su izgradnja i opremanje bolnice ukupno koštali 5,9 milijardi dinara što je za 2,4 milijarde dinara više nego što je prvobitno predviđeno budžetom.

Ali i dalje manje od onoga koliko je novca prebačeno na račun Ministarstva odbrane i Ministarstva zdravlja za potrebe izgradnje i opremanja kovid bolnice.

Kako je došlo do povećanja cene?

U poslednja dva meseca iz budžeta Ministarstva privrede je čak 2,3 milijardi dinara (oko 19,5 miliona evra) rešenjima Vlade Srbije prebačeno za izgradnju i opremanje kovid bolnice u Novom Sadu.

U julu ove godine Vlada je donela rešenje kojim je novac iz budžeta Ministarstva privrede koji je bio namenjen za subvencije privatnim preduzećima radi prevencije i ublažavanja posledica pandemije prenamenila za izgradnju i opremanje kovid bolnice u Novom Sadu.

Ukupno 1,37 milijardi dinara (11,6 miliona evra) raspodeljeno je tako što je u budžet Ministarstva odbrane prebačeno 399,6 miliona dinara za zgrade i građevinske objekte u okviru izgradnje kovid bolnice u Novom Sadu, dok je Ministarstvu zdravlja namenjeno 966 miliona dinara za mašine i opremu.

SUVLASNIK BUS PLUSA I TELEKOM PRAVE PLATFORMU ZA KONSULTACIJE LEKARA I PACIJENATA

Novac je najpre iz budžeta Ministarstva privrede prebačen u budžetsku rezervu, a zatim iz rezerve upućen za izgradnju i opremanje kovid bolnice.

Na ovaj način izbegnuto je menjanje budžeta jer je ceo transfer novca određen rešenjem Vlade Srbije o upotrebi tekuće budžetske rezerve.

Još jednom u istom mesecu, 23. jula, za izgradnju kovid bolnice je, na isti način raspodeljeno još 211 miliona dinara. 

Iz budžeta Ministarstva privrede novac je otišao u kasu Ministarstva odbrane, kao i prošli put, za zgrade i građevinske objekte.

Početkom avgusta, takođe rešenjem Vlade i isto iz budžeta Ministarstva privrede koji je bio namenjen pomoći privatnim firmama zbog pandemije, prenamenjeno je 447 miliona dinara za izgradnju kovid bolnice za potrebe Ministarstva odbrane prilikom izgradnje zgrada i građevinskih objekata.

Poslednji u nizu transfera novca uz pomoć rešenja Vlade bio je 23. avgusta kada je Ministarstvu odbrane iz budžeta Ministarstva privrede prebačeno 266 miliona dinara.

Ukoliko saberemo izdvajanja koja su predviđena budžetom i novac koji je naknadno prenamenjen rešenjima Vlade, dolazimo do računice da je za izgradnju i opremanje bolnice u Novom Sadu izdvojeno oko 5,8 milijardi dinara. Cena se, možemo reći, poklapa sa onim što je saopštila premijerka Brnabić prilikom otvaranja (do malih razlika može doći i prilikom zaokruživanja na decimale).

Cena raste, poslovi netransparentni

Podsetimo, i građevisnki deo posla i posao opremanja bolnice dobile su firme koje je država direktno odabrala u pregovaračkom postupku bez objavljivanja javnog poziva, najnetransparetnijem postupku javne nabavke.

Kako je Nova ekonomija već pisala, za sve tri izgradjene kovid bolnice – u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu – firma Magna Pharmacia (Magna farmacija) je bila nosilac posla. Opremanje bolnice u Novom Sadu, baš kao ni bolnica u Batajnici i Kruševcu, nije bilo podeljeno na partije, što znači da je jedan ponuđač, ili jedna grupa ponuđača koja se između sebe dogovorila o nastupu na tenderu, morao da ponudi svu potrebnu opremu za bolnicu – krevete, respiratore, ultrazvučni uređaji, rendgen aparati…

Posao opremanja kovid bolnice u Novom Sadu dobila je grupa ponuđača koju čine Magna farmacija, kao nosilac posla, PTM, MD Imaging, Drager tehnika, INTREX i SZR Rover – MIlan Krunić. Za kompletno opremanje, po objavljenom ugovoru firme bi trebalo do dobiju 1,97 milijardi dinara (16,8 miliona evra).

Kovid bolnicu gradile su firme Termomont (nosilac posla), Teming Electrotehnology i Saša Milosavljević PR BP Consulting. Njima je, takođe u pregovoračkom postupku, dodeljen posao vredan 3,2 milijarde dinara (blizu 39 miliona evra) koji osim izgradnje obuhvata i izradu projektne dokumentacije.

MINISTARSTVO HITNO KUPILO VITAMINSKE PAKETE ZA 9,4 MILIONA EVRA

Iako je ukupna suma novca koja je zvanično izdvojena za izgradnju i opremanje kovid bolnice u Novom Sadu znatno veća od vrednosti javnih nabavki koje su sprovođene za ove potrebe ni u okviru jednog postupka nisu objavljeni dokumenti koji bi ukazivali na to da je ugovor menjan, odnosno da je došlo do uvećanja cene radova ili opreme.

Javno objavljivanje značajnih izmena ugovora koji su sklopljeni u okviru javnih nabavki je obavezno prema zakonu koji uređuje oblast državnih tendera.

Ukoliko saberemo vrednost ova dva tendera, izgradnja i opremanje bolnice trebalo bi da su ukupno koštali 5,18 milijardi dinara, što je za 1,68 milijardi dinara više nego što je predviđeno budžetom, ali i više od 700 miliona dinara manje nego što je premijerka rekla da je izgradnja koštala.

Dakle – ili Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo odbrane nisu objavili sve izmene ugovora, što im je obaveza ili su neki poslovi dodeljeni mimo javnih nabavki ili se pak više od 700 miliona dinara negde zagubilo u toku izgradnje kovid bolnice.

Ovaj tekst je deo serijala Nove ekonomije „Korona presek: Rasvetljavanje zdravstvenih troškova u pandemiji“ u kome izveštavamo i otkrivamo na koji način su državne institucije trošile javni novac u toku pandemije COVID-19.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.