Ministarstvo hitno kupilo vitaminske pakete za 9,4 miliona evra

Foto: Printskrin/Instagram/Nova ekonomija

Vitaminski paketi koji su namenjeni starijim građanima, zdravstvenim radnicima i hroničnim bolesnicima plaćeni su 7,8 miliona evra bez PDV-a, odnosno 9,4 miliona evra (malo više od 1,1 milijardi dinara) sa PDV-om, pokazuju objavljeni podaci o sprovednoj javnoj nabavci. Nabavka je označena kao hitna, zbog čega je sprovedena u pregovararčkom postupku bez objavljivanja poziva.

To znači da je naručilac, u ovom slučaju Ministarstvo zdravlja, pozvalo pet firmi da dostave svoje ponude i onda izabralo odgovarajuću, umesto da je objavilo javni poziv na koji bi mogle da se prijave sve zainteresovane firme. Pozvane firme bile su Max Medica, Ervamatin, Slaviamed, Proton System i Goodwill Pharma.

Sve kompanije osim Max Medice su posao i dobile. Ovlašćeni ponuđač te zajedničke ponude je firma Goodwill Pharma iz Subotice.

To je ujedno bila i jedina dostavljena ponuda, navodi se u odluci o dodeli ugovora koja je doneta 12. marta ove godine. Ugovor je sklopljen tri dana kasnije, 15. marta.

Osim firmi Slaviamed, Proton system,  Ervamatin koje su se nalazile i u pozivu, u zajedničkoj ponudi učestvovale su i Par Pak doo, Pharmanova doo, Esensa doo, Galenika AD i V&B doo.

Nabavka hitna zbog prevencije zaraze

Razlog zbog čega je nabavka bila sprovedena po ovom postupku je to što je ocenjena kao hitna.

"Imajući u vidu aktuelnu epidemilošku situaciju, po preporukama Kriznog štaba i drugih nadležnih institucija, potrebno je da se u najkraćem roku sprovede javna nabavka vitaminskih paketa, radi prevencije od zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2", navodi se u tekstu odluke o dodeli ugovora.

U odluci se kao opravdanje za hitnost javne nabavke navodi član zakona koji se odnosi na situaciju kada je došlo do nekog događaja koji naručilac nije mogao da predvidi, pa je u tim slučajevima dozvoljeno da se ne sprovodi neki drugi, transparentniji vid nabavke.

Dalje piše da je razlog za hitnu nabavku elementarna nepogoda, odnosno epidemija koronavirusa koja ugrožava zdravlje i živote ljudi.

Ono što nije naznačeno je da je ta ista epidemija proglašena pre više od godinu dana, a da je Ministarstvo zdravlja u međuvremenu pravilo novi plan javnih nabavki za 2021. godinu u kome se najpre nisu našli vitaminski paketi. Oni su na u taj plan dodati neposredno pre raspisivanja same nabavke.

U skafanderima ispred bolnice, medicinari apeluju da su preumorni (FOTO)

Prevencijom, odnosno uzimanjem ovih vitamina, trebalo bi da se smanji zaraženost najugorženijih, a tako i ostalog dela stanovništva, piše u odluci.

Pola meseca nakon dodele ugovora formirana je i radna grupa čiji je zadatak da "usmerava i usklađuje organizaciju skladištenja i distribuciju vitamnskog paketa u Republici Srbiji", o čemu je Nova ekonomija pisala.

Ona bi takođe trebalo da vodi računa i o tome da se paketi tako upakuju tako da jedan sadrži tri proizvoda u dozama koje su dovoljne za dva meseca.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu postavio snimak u kome otvara paket sa vitaminima i kaže da su oni namenjeni penzionerima.

"Svi dobri vitamini i minerali za jačanje imunoloških funkcija, za snaženje vašeg organizma. To je još jedan mali poklon države, ne računajući onih dva puta po 30 evra, plus 50 evra koji će biti samo za penzionere. Ukupno 110 evra", rekao je Vučić.

Dok ovo izgovara predsednik ispred sebe drži kutiju C vitamina, minerala cinka i vitamina D3 i to upravo proizvođača Goodwill Pharma, što se može videti i na njihovom sajtu

Vlasnik Goodwill Pharme, "dobar poznanik" predsednika

Ova kompanija sa sedištem u Subotici je u većinskom vlasništvu istoimene firme iz Mađarske, 20 odsto vlasništva pripada Ferenec Jojartu takođe iz Mađarske, dok je 29 odsto udela u rukama Zoltana Tamaša iz Subotice, koji je ujedno i njen direktor. 

Tamaš se, baš kao i vitamnski paketi njegove firme našao na predsednikovom Instagram profilu. Vučić je krajem decembra prošle godine objavio svoju fotografiju sa ukrasom u obliku motora sa objašnjenjem da je to poklon od Tamaša.

"Divan poklon od dobrog poznanika iz Subotice Zoltana Tamaša. Još samo da retro flašicu Coca Cole uspem da zamenim dobrom bocom vina i dobio sam najoriginalniji poklon za Novu godinu", napisao je predsednik ispod fotografije.

Malo više od godinu dana pre ove objave, u novembru 2019, Aleksandar Vučić je objavio i fotografiju koja je nastala kada je obilazio ovu kompaniju zajedno sa predsednikom AP Vojvodine Ištvanom Pastorom

Goodwill Pharma u Srbiji posluje od 2003. godine, a sa izgradnjom proizvodnog pogona je počela 2017. godine, uz novčanu pomoć Vlade Mađarske, navodi se na njihovom sajtu.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (3)

  • Stanojko

    Kakva je to vlada koja nam ne da u paket i probiotik.

  • Dara penzos

    Nisu morali da se "trose",volim ja i voce i meso - no trpim.Zahvaljujem sinu koji mi svakog meseca kupi reishi kapsule i popijem svaki dan po jednu da ojacam imunitet.Sad je prolece stize kopriva,zelje,mladi luk u basti,koju na svu srecu imam.

  • Milan

    Voleo bih kada bi novinari malo zagrebli po raznim investicijama koje se dešavaju kojekude po Vojvodini, a iza kojih se nalaze razne firme iz Mađarske. Očigledno je da postoji snažan zagrljaj autokrate iz Mađarske i autokrate iz Srbije, da odatle proizilaze razni ekonomski interesi i ulaganja, a očigledno u tome leži tajna te ogromne ljubavi koja postoji između Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara koji sarađuju harmonično na svim nivoima vlasti.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.