Vesti iz izdanja

31.05.2022. 19:48

Autor: Dušan Pavlović

Strip-autori zaslužuju bolji tretman

Dušan Mladenović, glavni urednik „Veselog četvrtka“, poznatog strip-izdavača u Srbiji

Veliki broj domaćih autora se dokazao na svetskom tržištu. Šta bi tek bilo kada bi mladi crtači imali podršku države

„Deluje da je danas situacija na tržištu stripova mnogo bolja nego pre 15 godina, jer nikad nismo imali više izdavača i nikad više izdanja, ali tiraži su nikad manji. Čak se i tiraži „Veselog četvrtka“ iz 2008. kada smo počeli da radimo i 2022. godine drastično razlikuju“, kaže Dušan Mladenović (1985) glavni urednik „Veselog četvrtka“, poznatog strip-izdavača u Srbiji. 

Prisećajući se početaka, on kaže da je raspad zemlje stvorio ogromnu rupu u kontinuitetu strip-izdavaštva. Izgubljene su mnoge generacije. Ipak, ostalo je dovoljno starijih čitalaca, koji se sećaju stripova, a pojavljuju se i neki novi.

Dušan Mladenović ocenjuje da vernim čitaocima može da zahvali na usponu njegove izdavačke kuće posle 2008. godine. „Počeli smo zapravo sa veoma niske tačke. ’Veseli četvrtak’ je ispunio vakuum, što je vremenom inspirisalo i druge izdavače, tj. druge ljubitelje stripova da se otisnu u izdavačke vode. Pre nas, bilo je dosta pokušaja koji su se brzo gasili, nisu uspevali da održe kontinuitet. On je najbitniji. Strip-izdavač mora da izbacuje redovnu dozu novih izdanja i osmisli grananje na podedicije i druge junake.“

Kažeš da na celom tržištu postoji više edicija, više junaka, više izdanja nego kada ste počinjali, ali da su pojedinačni tiraži manji nego 2008? Da li je ukupan tiraž svih izdavača veći ili manji sada u odnosu na 2008?

Ukupan tiraž je ipak manji. Po prirodi sam optimista, ali moja procena je da su tiraži koje su tada zbirno imali, recimo, „Beli put“ i „Veseli četvrtak“ veći nego tiraži svih izdanja danas zajedno.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.