Vesti iz izdanja

30.06.2022. 20:38

Autor: Bogdan Petrović

Ne bi da žuri, ali mora

Zašto možemo da očekujemo novu Vladu Srbije već krajem jula

Koliko god iz niza političkih razloga Vučiću odgovara da što kasnije dođe do formiranje vlade, to se neće dogoditi zbog ekonomske prinude. Vlast mora što pre da pristupi rebalansu budžeta i donošenju niza zakonskih rešenja kako bi se odgovorilo na izazove energetske krize kao i na problem naglog pada standarda stanovništva usled velike inflacije

Ako neko voli da oteže sa formiranjem vlade, to je Aleksandar Vučić, koji je čak i sa više nego ubedlјivom većinom 2020. godine otezao, sve do krajnjih ustavnih rokova. Do izlaska ovog broja Nove ekonomije iz štampe još uvek neće biti okončan izborni proces, pa ne teku ustavni rokovi. Krajnji rok bi teoretski mogao da bude u novembru. Ali takvu „sreću“ da opet oteže sa formiranjem vlade Vučiću kvari ekonomska situacija, odnosno potreba da se do septembra usvoji rebalans budžeta. On je neophodan zbog teške situacije u EPS-u i Srbijagasu, kojima država mora hitno da obezbedi za likvidnost bar milijardu evra, a to može samo preko rebalansa budžeta. Uz to, rebalans je neophodan i zbog vanrednog povećanja penzija na jesen, koje je Vučić obećao penzionerima, njegovom najvernijem biračkom telu.

Rašomon u Bujanovcu

Zato je pogrešan zaklјučak da Vučiću odgovara rašomon sa višestrukim ponavlјanjem izbora na jednom biračkom mestu u Bujanovcu. Cela igranka se dešava zbog jednog mandata u Skupštini za Albance, koji „visi“. Na trećim izborima u Velikom Trnovcu falilo je samo 12 glasova da Šaip Kamberi postane narodni poslanik i, po svoj prilici, zbog toga je došlo do namerne opstrukcije koja je dovela do novog ponavlјanja glasanja. Čak i da ne bude novih prigovora, konačni rezultati izbora ne mogu se objaviti pre početka jula. Da podsetimo, izbori su bili održani 3. aprila. 

Ovakva izborna zavrzlama, da nema ekonomske krize, savršeno bi odgovarala Aleksandru Vučiću. U ovom trenutku on je jedini faktor na političkoj sceni sa potpunim legitimitetom, jer je vlada u tehničkom mandatu, a Skupština još nije konstituisana. Funkcioneri SNS-a „zavise“ od njegove milosti, pošto sve do poslednjeg trenutka neće znati ko će sesti u najpoželјnije fotelјe u vladi i javnom sektoru. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.