BOS PO TRNJU
Šta je uistinu značila poseta predsednika Srbije Parizu i prijem u Jelisejskoj palati?
Nataša Golić, naučni savetnik Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu
Bakterija u novom probiotiku za ublažavanje dijabetesa je iz okruženja Herceg Novog, plaže Žanjice. Našli smo je u siru u ulju, napravljenom u jednom porodičnom domaćinstvu. Postoji čitava paleta budućih proizvoda koje planiramo da plasiramo na tržište, kao probiotičke, za različite ciljne grupe. Pronašli smo i neke bakterije koje mogu da uspore starenje
Naučni tim DiaSolutions u državnom Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo napravio je inovativni prirodni probiotik koji može da pomogne pacijentima sa dijabetesom i ublaži simptome te bolesti. Isto tako, može da se koristi preventivno. Očekuje se da će se novi probiotik pojaviti na domaćem tržištu do kraja ove godine, a nakon toga i na globalnom tržištu, kroz strateško partnerstvo sa vodećim partnerima iz farmaceutske industrije, kaže Nataša Golić, naučni savetnik na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i ističe da najveći problem sa dijabetesom imaju zemlje u razvoju.
„U Institutu imamo kolekciju više od 4.000 prirodnih izolata bakterija mlečne kiseline odakle izdvajamo bakterije za probiotike”, kaže ona. „stovremeno, na Institutu razvijaju i druge probiotike. Pripremaju “eliksir mladosti”.
Često čujemo da je dijabetes izuzetno veliki zdravstveni problem u svetu. Pogađa 10 odsto globalne populacije. Zašto je tako, da li je najveći uzrok nezdrava ishrana?
Prema podacima International Diabetes Federation za 2021. godinu, u svetu od dijabetesa boluje oko 537 miliona ljudi, a očekuje se da će ovaj broj da poraste na 643 miliona do 2030. i do 783 miliona do 2045. godine. Broj obolelih i onih koji su u riziku od ove bolesti je u porastu, pre svega, zbog savremenog načina života. Ljudi su svakodnevno izloženi sve većem stresu, način ishrane je poremećen. Nekad su ljudi više pripremali tradicionalnu hranu. Moderan način života nam je nametnuo konzervisanu hranu koja nepovoljno utiče na naše zdravlje. Govorimo o ozbiljnom globalnom problemu koji je, pored zdravstvenog, i ekonomski otežavajući faktor.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Šta je uistinu značila poseta predsednika Srbije Parizu i prijem u Jelisejskoj palati?
Prosečna marža u trgovinama na malo u Srbiji kreće se od oko 21-22 odsto do 31-32 odsto, ali je manja od one u Evropi. Maloprodaja nije kriva za visok rast cena u srpskim prodavnicama, a profiti trgovinskih ...
U proizvodnju struje u narednim decenijama moraće da se investira više desetina milijardi evra, jer Srbija više ne može dugoročno da se oslanja na nasleđene kapacitete iz socijalizma, sa izuzetkom hidrocentr...
Srbija mora da uskladi svoju unutrašnju i spoljnu politiku, odnosno da demokratski odluči o svom usmerenju ka velikim silama, glavna je poruka okruglog stola pod nazivom „Srbija između Istoka i Zapada“. Pone...
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rs Inforamcije koje imaju dodatnu vrednost
POGLEDAJ SVE