Srbija

22.12.2015. 13:46

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

RTS: EPS treba da utužuje neredovne platiše TV takse

Srbija

22.12.2015. 13:46

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije, uz naplatu TV takse, preuzeće i dugove neredovnih platiša i obavezu da ih opominje i utužuje da redovno plaćaju.
Ovako u Radio-televiziji Srbije tumače Predlog zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis. A u EPS-u kažu da još nisu obavešteni o predlogu zakona, mada je on objavljen na sajtu Skupštine Srbije, pišu Večernje novosti.
„Elektroprivreda Srbije“ nije zvanično dobila predlog zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za Javni medijski servis. Mnoga pitanja tek treba da budu uređena podzakonskim aktima i ugovorom sa RTS – saopštavaju iz Sektora za odnose sa javnošću EPS. 
U RTS, međutim, način uređenja naplate „čitaju“ iz samog zakona, koji kaže da „mesečno fakturisan iznos takse snabdevač uplaćuje na račune RTS i RTV, najkasnije do 15. u mesecu za prethodni mesec“. Prema rečima profesora Zorana Popovića, predsednika Upravnog odbora RTS, EPS je dužan da javnim medijskim servisima prebaci sredstva kao da su svi platili na vreme, a da se oni dalje bave dužnicima. 
„Onome ko ne bude plaćao mogu da isključe struju, ali EPS je dužan nama da prebaci sredstva na vreme. Tako piše u ovom predlogu zakona, a nadam se da će tako biti i usvojeno“, kaže Popović. – Oko dodatnih detalja ove saradnje dogovorićemo se na nekom od narednih sastanaka sa predstavnicima EPS. Sve treba da bude rešeno narednih dana, ali prvo čekamo da bude usvojen ovaj zakon, koji ima privremeni karakter. Važiće samo tokom 2016. godine. 
Popović obrazlaže i da upravni odbor neće morati ponovo da se sastaje povodom visine TV takse. Predlog zakona kaže da će to biti 150 dinara, a prethodno su upravni odbori RTS i RTV doneli odluku da iznos bude maksimalnih 500 dinara. On kaže sada da nema potrebe da usvajaju novi iznos, jer će zakonski član koji kaže da TV taksa košta 150 dinara jednostavno poništiti njihovu raniju odluku. 
A predlog zakona koji čeka na usvajanje predviđa da od 1. januara počne naplata TV takse i da se prihod deli – taksa naplaćena van Vojvodine u celosti ide RTS-u, a ona inkasirana od gledalaca u Vojvodini – 70 odsto pripašće RTV-u, a ostatak RTS-u. 
Ukoliko na otvorenom tržištu električne energije građani izaberu nekog drugog snabdevača, a ne EPS, i on će biti dužan da naplaćuje gledanje programa javnih medijskih servisa.
Obavezu plaćanja TV takse imaće oko 1,7 miliona vlasnika električnih brojila. TV taksa biće izražena kao jedna od stavki na računu za električnu energiju, a ne kao poseban račun koji bi EPS samo dostavljao građanima. 
Tek će biti uređeno kojim redom će se namirivati dugovanja – da li prvo sve za struju, ili proporcionalno, ili će prioritet biti naplata takse. Javni servisi sklopiće ugovor sa EPS-om, koji ima pravo na tri odsto provizije za naplatu računa.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.