Srbija

24.12.2015. 15:36

B92

Autor: Nova Ekonomija

UNKS: Trend pada cena goriva u Srbiji

Srbija

24.12.2015. 15:36

Prosečne maloprodajne cene benzina i dizela u Srbiji i u prethodnih sedam dana su zadržale trend pada, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije.

U odnosu na vrednosti od pre sedam dana, prosečna cena litra dizela je manja za 1,82 din, a benzina za 67 para, dok je prosečna cena TNG autogasa ostala na istom nivou, navodi se u saopštenju.

Prosečna cena benzina u Srbiji od 1,066 evra po litru je 4,5 odsto niža od proseka u regionu, dok je cena dizela od 1,083 evra za litar za oko 6 procenata viša od regionalnog proseka. 

Kada se cene goriva izraze u evrima po srednjem kursu nacionalnih banaka, i kod benzina i kod dizela po cenama goriva prednjače Grčka i Albanija, dok su po pravilu, zbog najnižih državnih zahvatanja, na dnu liste Bosna i Hercegovina i Makedonija, navodi to udruženje.

Pad cene sirove nafte, ali pre svega kotacija benzina i dizela koje neposredno utiču na veleprodajno tržište u našoj zemlji i regionu, prenosi se na tržišta svih zemalja. S obzirom na veliku dinamiku promena na međunarodnom tržištu u nekoj zemlji se ove promene odraze par dana ranije u nekoj kasnije, ali je trend kretanja cena u čitavom regionu jednak, dodaje se.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Наслови догађаја у медијима тако су смишљени да провоцирају пажњу, док им је садржај тако безначајно јадан!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.