Srbija

25.12.2015. 13:44

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

U Alfa plamu plata dvostruko veća od proseka u Pčinjskom okrugu

Srbija

25.12.2015. 13:44

Predsednik PKS Marko Čadež kaže da je Alfa plam iz Vranja, prema poslovnim rezultatima, dostiglo svetski vrh među proizvođačima peći na čvrsta goriva.
On je kazao da je u proizvodnji grejnih tela, to vranjsko preduzeće među prvih pet na svetu, da je u grupi najvećih srpskih izvoznika i konstantno dokazuje kako uspešne firme možemo da imamo u svim delovima zemlje.
„Alfa plam“ proizvodi peći na čvrsta goriva i grejna tela, a od ukupne proizvodnje 65 odsto se izvozi.
„Cilj Privredne komore Srbije je da razgovaramo sa ovako velikim sistemima šta im je potrebno i kako da na pravi način zaštitimo njihov interes u dijalogu sa Vladom Srbije u dijalogu sa međunarodnim institucijama u procesu pregovaranja sa EU“, rekao je Čadež. Oni će, dodao je, morati svakodnevno da žive sa tim propisima i zato je PKS tu da im pomogne. 
„Pored toga u razgovorima sa vladom predložićemo da država obezbedi subvencije za preduzeća koja bi za ovakve sisteme poput Alfe obezbeđivala repromaterijal, čime bi se smanjio uvoz“, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. 
Preduzeće „Alfa plam“ u Vranju privatizovano je pre četiri godine i nalazi se u sastavu „Alco group“. 
Nakon privatizacije novi vlasnik je u vranjsko preduzeće investirao oko 40 miliona evra. 
U „Alfi“ je zaposleno oko 900 radnika, a prosek plate je 52.000 dinara, što je skoro dva puta više u odnosu na prosek u Pčinjskom okrugu. 
„Ako se dobro organizujete, zaposlite mlade i stručne ljude onda možete da parirate bilo kom preduzeću. Mi smo poznati i po tome što smo prva naša firma koja je kupila stranu kompaniju. ‘Alfa plam’ je kupio italijansku firmu za pelet i peći „Calux“. Na jednom od najvećih sajmova početkom sledeće godine u Veroni ćemo izložiti 17 novih proizvoda“, naglasio je vlasnik „Alco group“ Miroljub Aleksić. 
„Alfa plam“ izvozi u Nemačku, gde pokriva 18 odsto tamošnjeg tržišta grejnih tela i peći na čvrsta goriva, zatim u Italiju, Čile i u zemlje bivše SFRJ. 
Veliki broj „Alfinih“ poizvoda prodaje se na prostoru Kosova i Metohije. 
Predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju, koji je takođe posetio „Alfa plam“, naveo je da centralna Srbija na prostor Kosova prodaje robu u vrednosti od oko 500 miliona evra i ocenio da bez ekonomske saradnje nema napretka celog regiona. 
„Možemo na papiru da potpišemo razne političke dogovore ali ako nema pečata ekonomske sardnje, onda će to ostati samo slovo na papiru. Ekonomija i saradnja je ono što treba ovom delu Balkana“, kazao je Grdžaliju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.