Srbija

26.12.2015. 13:49

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Vlada donela plan za višak radnika u procesu privatizacije u 2016. godini

Srbija

26.12.2015. 13:49

Kako se obavezala da do sredine naredne godine u potpunosti okonča proces privatizacije, Vlada je, na jučerašnjoj sednici, donela program rešavanja viška zaposlenih za 2016. godinu.
Pravo na otpremninu imaće oni koji su još uvek zaposleni u firmama sa većinskim državnim, odnosno društvenim kapitalom za koje je objavljen javni poziv za prikupljanje pisma o zainteresovanosti, uključujući tu i 188 preduzeća nad kojima, prema Akcionom planu, treba u narednom periodu da se pokrene stečaj.
I dalje je u opciji nekoliko varijanti za koje može da se opredeli radnik koji je zaposlen u nekoj od državnih firmi koje će do sredine godine biti prodate ili nad kojim će se pokrenuti stečaj.
Pre svega, može izabrati opciju da dobije otpremninu u visini dinarske protivrednosti 200 evra za svaku navršenu godinu rada, na dan dostavljanja spiskova viška zaposlenih od strane poslodavca, s tim da ukupna otpremnina ne može biti viša od 8000 evra.
Druga varijanta za koju se zaposleni može odlučiti ima ograničenje da  visina otpremnine za svaku navršenu godinu rada kod poslednjeg poslodavca ne može biti veća od 500 evra, a opet 8000 evra maksimalno.
Treća mogućnost koja se daje radniku koji u društvenoj firmi postaje višak je da uzme otpremninu u visini od šest prosečnih zarada po zaposlenom. Ova mogućnost daje se radnicima koji imaju više od 15 godina staža.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.