BOS PO TRNJU
Šta je uistinu značila poseta predsednika Srbije Parizu i prijem u Jelisejskoj palati?
„Nisu food blogeri umišljeni konzumenti praha od roga jednoroga, već su tu da nam svima pomognu – kako da uživamo u lako dostupnoj hrani.“ Dunja Perković kaže i da istraživač hrane, što dodaje prvobitnom zanimanju – food blogovanju, treba da olakša ljudima kupovinu. Kako to izgleda danas, u moru pametnih saveta koji svakodnevno kruže mrežama, pitali smo influenserku koja stoji iza bloga „Šta će Boki da jede“
Šta je tačno tvoj posao?
Istražujem hranu i savetujem kako da je upotrebimo, tačnije preporučujem recepte, ali i savetujem na šta da obratimo pažnju kada kupujemo u supermarketu ili na pijaci. Kako da kupimo dobro, kvalitetno i pametno potrošimo novac.
Tvoj food blog @šta.će.boki.da.jede postoji skoro pet godina i za to vreme mnogo saveta i recepata si podelila? Odakle ideja za blog/vlog?
Ideja je došla spontano, pošto se svako jutro pitamo šta ćemo da jedemo. Htela sam da izbegnem standardni doručak viršle-jaja, a potom da to što otkrijem, pripremim i fotkam i podelim sa pratiocima. Hranu istražujem još iz detinjstva, dete sam sa sela i dosta sam o hrani naučila od babe i dede. To je tada bila domaća hrana, voće i povrće, danas se zove organska. Kada već jedemo, hajde da se uz malo trikova potrudimo da bude ukusno. Tu su i saveti kako da servirate sto, što je takođe bitno.
Da li ti pratioci sugerišu da je hrana koju preporučuješ skupa i nedostupna svima?
Food blogeri su izašli na loš glas jer koriste retke, skupe sastojke, koje retko ko koristi. Međutim, ja savetujem i koristim namirnice koje su dostupne u našim prodavnicama i pijacama. Hrana koju istražujem je ona koju svakodnevno viđamo na policama.
Po vokaciji si filozof, a kakva je tvoja filozofija kada je hrana u pitanju?
Tu nema filozofije, tu se samo jede. Mada, rekla bih da je hrana vrsta alhemije. I nastaje spajanjem naizgled potpuno nespojivih sastojaka.
Da li možeš našim čitaocima da daš nekoliko saveta kako da, u ovim vrelim letnjim danima, odaberu slatku lubenicu ili dinju?
Kod dinje je najvažnije da, kada stisnete onaj deo gde je drška, osetite medeno slatki miris tipičan za ovo voće i to je znak da je slatka. Za lubenicu ima možda i najviše saveta kako da izaberete pravu. Kucanjem, recimo, pa ako čujemo šupalj zvuk, znači da je zrela, a verovatno i slatka. A ako još postoji i žuta mrlja na samoj kori, znači da je dugo bila na zemlji izložena suncu. Onda je skoro sigurno slatka.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Šta je uistinu značila poseta predsednika Srbije Parizu i prijem u Jelisejskoj palati?
Prosečna marža u trgovinama na malo u Srbiji kreće se od oko 21-22 odsto do 31-32 odsto, ali je manja od one u Evropi. Maloprodaja nije kriva za visok rast cena u srpskim prodavnicama, a profiti trgovinskih ...
U proizvodnju struje u narednim decenijama moraće da se investira više desetina milijardi evra, jer Srbija više ne može dugoročno da se oslanja na nasleđene kapacitete iz socijalizma, sa izuzetkom hidrocentr...
Srbija mora da uskladi svoju unutrašnju i spoljnu politiku, odnosno da demokratski odluči o svom usmerenju ka velikim silama, glavna je poruka okruglog stola pod nazivom „Srbija između Istoka i Zapada“. Pone...
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rs Inforamcije koje imaju dodatnu vrednost
POGLEDAJ SVE