Srbija

30.05.2022. 10:58

Nova ekonomija O.B.

Autor: Nova Ekonomija

Moja biznis ideja: Ukrašavanje predmeta pirografijom

Foto: Privatna arhiva

Srbija

30.05.2022. 10:58

Umetničkom tehnikom ukrašavanja drveta, pirografijom, Dragana Jovanović Demić iz Niša počela je da se bavi sasvim slučajno. Danas dobija sve više porudžbina, razvila je posao i uživa u svom radu.

„Pirografija je došla sasvim slučajno u moj život, ustvari prvi pirograf koji sam videla  dobila sam od brata iz Engleske. U suštini, nisam ni znala šta je to.I prošlo je mesec dana dok ga nisam prvi put uključila u rad. Htela sam da vidim prvo šta može sa njim sve da se radi, ali i kako. Od svih mogućih video zapisa i tekstova na internetu o pirografiji shvatila sam da je svačiji rad lep i dragocen, ali htela sam da napravim nesto drugačije“, priča Dragana, koja poslednjih pet godina ukrašava različite predmete od drveta.

Foto: Privatna arhiva

Inspiracija je stigla neočekivano. Trebalo je da odemo u posetu prijateljima i nisam znala sta da poklonim, i setila sam se da bih mogla daska za posluženje da ukrasim sa njihovim prezimenom. Oni su bili oduševljeni,jer sam to ja uradila. Posle toga, isti prijatelji su me zamolili za njihove prijatelje da uradim takvu dasku. I od tada počinjem da ukrašavam sve moguće predmete od drveta. Ideja ima milion: od magneta, kašičica, daščica, podmetača za čaše sa raznim motivima, do mojih omiljenih varjača sa domaćim receptima, koji se rado poklanjaju gostima iz inostranstva“, kaže ona. 

MOJA BIZNIS IDEJA: CRTANJE I ULEPŠAVANJE KIŠOBRANA

Sa velikim trudom ukrašava tronoške, koje su, kako kaže, posebne jer svaka ima svoju  priču. 

Trag u boji…

„Za ukrašavanje tronoški potrebno je vreme i strpljenje. Prvo se iscrta crtež, jer greške sa pirografom nisu dopuštene. Ustvari, pirograf pod određenom temperaturom gori drvo i ostavlja trag koji želi. Posle iscrtavanja, pirografom se gori po iscrtanim linijama, zatim gori prostor između linija. Pošto volim boje, akrilnim bojama sam ukrašavala etno motive, koje najviše volim da radim“, kaže Dragana.

Foto: Privatna arhiva

MOJA BIZNIS IDEJA: LEŠNICI SU SIGURNA PROIZVODNJA DOK NE NAIĐE STENICA

Počela je da objavljuje radove na Instagramu i bila je zatečena koliko se to ljudima sviđa i shvatila je da ovaj posao može biti isplativ.

Foto: Privatna arhiva

„Veliku podršku imam od muža koji se, takođe, bavi izradom predmeta, ali od kovanog gvozdja. On je zadužen za izradu držača od kovanog gvozđa za podmetače. Jedini problem sa kojim se susrećemo svi koji se bavimo ručnim radom je nabavka repromaterijala i cena“, kaže Dragana Jovanović Demić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.