Srbija

06.06.2022. 10:05

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Iz budžetske rezerve 700 miliona dinara za isplatu pomoći mladima

MaxPixel

Srbija

06.06.2022. 10:05

Ministarstvu finansija odobreno je 700 miliona dinara (5,9 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve kako bi se pomogla isplata pomoći mladima u iznosu od 100 evra. 

Sredstva su odobrena radi „obezbeđivanja nedostajućih sredstava“ potrebnih za isplatu pomoći mladima u iznosu od 100 evra, a u cilju „ublažavanja posledica zarazne bolesti“ koronavirusa, piše u Službenom glasniku. 

Država je u dva navrata ove godine mladima od 16 do 29 godina isplaćivala po 100 evra pomoći i za to je ukupno izdvojila više od 25 milijardi dinara. 

Prvih sto evra mladi su dobili početkom feburara i tada je novac dobilo njih 1.059.411. Država je u februaru ukupno za ovu namenu izdvojila oko 12,5 milijardi dinara. 

Ubrzo nakon toga najavljeno je da će početkom juna mladima biti isplaćeno po još 100 evra pomoći, a osim onih koji su se prijavili za prvih sto evra, novac su sada dobili i oni koji su u međuvremenu napunili 16 godina ili na neki drugi način stekli pravo.

Tako je po 100 evra u junu dobilo 1.105.196 mladih, a ministar finansija Siniša Mali je nedavno saopštio da je u tu svrhu isplaćeno 13 milijardi dinara.

Nakon isplate prvih 100 evra za mlade, Nova ekomomija je sprovela anketu među svojim čitaocima. Više od 60 mladih nije znalo da kaže odakle se isplaćuje pomoć od 100 evra, a skoro isti broj njih je smatrao da je to dobar potez države.

Fiskalni savet je početkom ove godine upozorio da se mora prestati sa praksom neselektivnih davanja velikim grupama građana. Socijalna politika se i u 2022. godini jednim delom sprovodi preko ove vrste davanja, navodi se u analizi.

Umesto ovakvih davanja, stvarno efikasna i fiskalno odgovorna socijalna politika bi podrazumvela da se finansijska pomoć isplaćuje samo socijalno ugroženim stanovnicima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.