Srbija

08.06.2022. 16:07

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Ambasada Švedske će kupovati isključivo zelenu struju

Ambasada Švedske

Srbija

08.06.2022. 16:07

Amabasada Švedske u Srbiji je u svom prvom internom pravilniku o zaštiti životne sredine predvidela da pređe na kupovinu isključivo zelene struje, izjavila je amabasadorka Švedske Anika Ben David

„Ispitujemo mogućnosti za proizvodnju solarne energije“, rekla je ambasadorkatokom obeležavanja Nacionalnog dana Švedske u Beogradu, održanog pod sloganom „Zeleno društvo – održivi način života“.

Proslava je bila posvećena zelenim temama i podršci koju Švedska pruža Srbiji u zaštiti životne sredine, navodi se u saopštenju Ambasade. 

Predstavljajući svoj tim, ambasadorka Ben David je ukazala je na to da se dipomatsko predstavništvo koje predvodi „trudi da bude dobar primer u zaštiti okoline“, da recikliraju sav otpad, a da zeleni otpad šalju na dalje procesuiranje u biogas. 

Ona je dodala da na obeležavanju Nacionalnog dana Švedske nema plastičnih čaša ni pribora za jelo, da će sva hrana koja ostane biti kompostirana, a otpad recikliran.

Foto: Ambasada Švedske

Ben David je navela da je Švedska najveći donator Srbiji u oblasti životne sredine i da sarađuje sa Vladom Srbije i Evropskom unijom na ubrzanju reformi u okviru Zelene agende EU sa namerom da pomogne Srbiji da se pripremi za članstvo u EU.

Kao dugogodišnji razvojni partner Švedska kroz grantove podržava Srbiju sa više od 10 miliona evra godišnje, piše u saopštenju. 

Govoreći o švedskoj podršci lokalnim samoupravama, ambasadorka je rekla da su u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Evropskom unijom protekle nedelje u 17 opština pokrenuli reformu odvajanja otpada u regionima u kojima živi više od 800.000 građana. 

„Završili smo pripreme za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu i Čačku“, rekla je ambasadorka. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.