Srbija

13.06.2022. 15:11

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

NBS: Inflacija u maju 1,2 odsto na mesečnom nivou

Narodna banka Srbije zgrada Foto: Nova ekonomija

Srbija

13.06.2022. 15:11

Inflacija je u maju iznosila 1,2 odsto na mesečnom nivou, što je nešto niže od njenog ostvarenja iz prethodnog meseca, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS). 

Međugodišnja inflacija u maju je iznosila 10,4 odsto, što je u najvećoj meri u skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije iznetim u majskom Izveštaju o inflaciji. Na mesečni rast inflacije, slično cenovnim kretanjima prethodnih meseci, najviše su uticale cene prerađene hrane, cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije i cene energenata, saopštio je NBS.

Rast cena prerađene hrane na mesečnom nivou u maju iznosio je 2,3 odsto, što je nešto veći rast u odnosu na njihovu dinamiku od početka godine. Ubrzanje je u najvećoj meri vođeno snažnim rastom svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, energenata, kao i ostalih industrijskih sirovina. Posmatrano u odnosu na isti mesec prethodne godine, cene prerađene hrane u maju su bile više za 13,5 odsto„, saopštio je NBS.

Cene neprerađene hrane su prvi put od početka godine u maju zabeležile mesečni pad, koji je iznosio 0,6 odsto, vođen sezonski uobičajenim pojeftinjenjem svežeg povrća od 7,1 odsto. Na međugodišnjem nivou, cene neprerađene hrane su usporile rast na 21,1 odsto, u odnosu na 24,6 odsto iz aprila, saopštila je Narodna banka Srbije.

Cene energenata su na mesečnom nivou u maju povećane za 2,1 odsto, zbog uticaja na globalnom nivou, pre svega, rasta svetske cene nafte, koji se prelio i na cene naftnih derivata na domaćem tržištu, čiji je rast u maju iznosio 3,7 odsto.

NBS: INFLACIJA U APRILU 9,6 ODSTO, VRHUNAC NAS ČEKA NA LETO

Mesečni rast cena u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) i u maju, drugi mesec zaredom, iznosio je jedan odsto, što bi moglo da ukaže na nešto snažnije prelivanje troškovnih pritisaka u odnosu na prvo tromesečje. 

„Za razliku od pojedinih zemalja srednje i jugoistočne Evrope, međugodišnja bazna inflacija, na koju mere monetarne politike mogu da utiču u većoj meri, i dalje je znatno niža od ukupne i u maju je iznosila 6,3 odsto, čemu je doprinela očuvana relativna stabilnost deviznog kursa u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima. Pored toga, smanjivanju inflatornih pritisaka nastaviće da doprinosi i odluka Vlade Srbije da omogući preduzećima da do kraja avgusta 2022. kupuju struju po povoljnijim uslovima od tržišnih, kao i odluka o ograničavanju cena pojedinih životnih namirnica“, saopštio je NBS. 

NBS ĆE MOĆI DA ODUZIMA DOZVOLE MENJAČNICAMA

Prema projekciji Narodne banke Srbije iz majskog Izveštaja o inflaciji, sa početkom nove poljoprivredne sezone (pod pretpostavkom da se ne ponovi prošlogodišnja suša), inflacija bi, nakon dostizanja maksimuma u junu i julu, u ostatku ove godine trebalo da ima opadajuću putanju. U granice inflacionog cilja, koji iznosi tri plus, minus 1,5 odsto, inflacija će se najverovatnije vratiti u drugoj polovini naredne godine, a zatim nastaviti da usporava do kraja perioda projekcije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.